Соціальне розшарування українського суспільства за 2018 рік збільшилося

За підсумками 2018 року не вдалося досягти позитивної динаміки в зростанні доходів українців. Величезний розрив між заможними і бідними українцями залишився колишнім.

Фактичне зубожіння і без того бідних верств українського суспільства в 2018 році тільки посилювалося. В першу чергу, цьому сприяла відсутність будь-яких реальних позитивних зрушень в українській економіці.

На цьому тлі уряд Гройсмана почав активно вживати заходів з урізання соціального пакету для українців з невеликими доходами. Особливо це простежується в зменшенні соціальної норми обсягу споживання газу, посилення вимог для отримання субсидії на тлі величезного стрибка ціни на газ.

Згідно з оновленими даними Держстату України, 34 відсотки українців мають доходи, які менше фактичного прожиткового мінімуму.

Різниця в доходах між 10% найбагатших і найбідніших українців зменшилася за рік в 0,2 рази, або на 4,2%. Серед жителів міст різниця становить 4,9 рази, серед жителів сіл – 4,5 рази.

Така гнітюча ситуація, неможливість знайти нормально оплачувану вакансію змушує мільйони українців шукати можливості для працевлаштування в інших країнах. За ту ж роботу на підприємствах Польщі, Чехії, Словаччини та інших країн можна заробити в кілька разів більше грошей, ніж в Україні.

На думку більшості економічних експертів, пріоритет державної економічної політики має бути спрямований на подолання проявів подальшого зубожіння великої кількості українців з метою зменшення кількості громадян, які живуть за межею бідності.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що середня зарплата в Україні збільшилася до 9 тисяч гривень, але купівельна спроможність українців стабільно знижується.

Джерело: news.eurabota.ua

08.01.2019