ВООЗ стурбована “безпрецедентною” швидкістю поширення Omicron

“Я ніколи не турбувався про пандемію більше, ніж зараз”, – заявив спеціальний посланник ВООЗ з COVID-19 Девід Набаро у зв’язку зі швидким поширенням варіанта Omicron.

Він наголосив, що швидкість поширення нового штаму вірусу «безпрецедентна», і це є серйозною проблемою для всього світу.

Посланник наголосив, що ситуація вкрай складна і найближчими тижнями може ускладнитися.

За словами Набаро, Всесвітня організація охорони здоров’я має достатньо інформації, щоб без сумніву встановити, що варіант Омікрон поширюється дуже швидко, і час для подвоєння випадків становить 2-3 дні.

«Ми стурбовані тим, що люди вважають Omicron не небезпечним. Навіть якщо він спричинює менш серйозне захворювання, величезна кількість випадків знову створить навантаження на систему охорони здоров’я», – попередив експерт ВООЗ.

“Я не хочу порівнювати це з минулим роком, для мене ця ситуація безпрецедентна. Я не знаю, наскільки вона буде серйозною, але закликаю всіх серйозно поставитися до моїх слів”, – наполягав він.

Вчора група вчених з Університету Гонконгу опублікувала дослідження, що показує, що варіант Omicron передається та розмножується в бронхах людини у 70 разів швидше, ніж вихідний варіант та Дельта. Дослідження також показує, що інфекція легень, викликана новим штамом, значно м’якша, ніж у оригінальної версії, що може бути ознакою легшого перебігу хвороби.