Міжнародний валютний фонд не цікавить ціна на газ для українців

Похолодання вже не за горами. Питання про те, якою буде ціна газу, для переважної більшості українців із наближенням зими виходить на перший план.

Серед різних факторів, які впливають на підвищення або зниження ціни на газ, крім поточної ситуації на європейському ринку газу, не останнє місце займає позиція Міжнародного валютного фонду. Переговори з цією фінансовою організацією про нову програму співпраці йдуть повним ходом. Український уряд зацікавлений у підписанні нової програми співпраці з МВФ, але з іншого боку, потрібно виконувати обіцянки президента Зеленського, який вже не раз заявляв, що ціна на газ для українців підвищуватися не буде.

За інформацією глави Національного банку України Якова Смолія, на переговорах з українською делегацією питання про підвищення ціни на газ для населення не піднімається, оскільки «уряд затвердив свого часу постанову, якою регулюються тарифи. Також нинішня ситуація на світовому ринку досить сприятлива, ціни на газ знизилися».

Обговорюються питання, пов’язані з відновленням відповідальності за незаконне збагачення, бюджет 2020 року, приватизація землі.

Схоже, що зниження ціни на газ на світовому ринку дасть можливість пом’якшити ціновий удар по гаманцях українців в цьому опалювальному сезоні. Крім цього і погода грає на руку українцям – на дворі кінець жовтня, а бабине літо ще в повному розпалі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за період з вересня 2018-го по вересень 2019 року продукти харчування в Україні подорожчали в середньому на 10 відсотків.

У Верховній Раді України зареєстрований законопроєкт, який передбачає звільнити молодих українців від сплати податків, а їх роботодавців – від сплати єдиного соціального внеску.