У Ванкувері обрушився небачений упродовж сторіччя шторм, одна жінка померла, двоє невідомо

Смертельний шторм, описаний офіційними особами як метеорологічне явище, що відбувалося раз на сторіччя, відрізав автомобільне та залізничне сполучення навколо Ванкувера, Канада”, – повідомляє ВВС.

Дві автомагістралі, що з’єднують місто на Західному березі, були закриті через сильну повінь.

Жінка загинула внаслідок зсуву на шосе, і, за словами рятувальників, принаймні двоє людей невідомі.

Тисячі людей були змушені покинути свої будинки через сильний шторм. За даними Королівської канадської кінної поліції (RCMP), тіло жінки було знайдено неподалік Лілвета, приблизно за 250 км від Ванкувера.

Мотоцикліст Кеті Рене сказала CBC News, що бачила, як зсув вніс транспорт, який уже зупинився на південь від Лілвета.

“Щойно ми сіли в машини, люди перед нами просто почали кричати і бігти”, – сказала вона. «Вираз їхніх осіб був схожий на цунамі. Це було найжахливіше, що я колись бачила. Я обернулася і побачила, що вся гора спускається вниз і тягне ці машини… все було просто зметено.

Міністр транспорту провінції Роб Флемінг заявив на прес-конференції, що це був “найсильніший шторм за сторіччя”.

Тисячі будинків у Британській Колумбії були евакуйовані після того, як середньомісячна кількість опадів у регіоні була досягнута лише за 24 години.

Усім 7000 жителів Меррітта, приблизно за 120 миль на північний схід від Ванкувера, було наказано залишити свої будинки в понеділок. У вівторок там був сніг, і в крижаних водах міста можна було побачити, як плавають автомобілі.

Гелікоптери були відправлені до гірського містечка Агассіс, щоб врятувати близько 300 людей, які опинилися в пастці на дорозі з перекриттям.

Частину Трансканадського шосе, що з’єднує Ванкувер із рештою країни, затоплено.

Частина шосе Кокіхалу, яке з’єднує Ванкувер із внутрішніми районами провінції, схоже, обрушилася через повінь.

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо заявив журналістам в Оттаві, що слідкує за ситуацією: “Ми будемо поруч, щоб допомогти всім, чим зможемо”.

Порт Ванкувера, найбільшого в Канаді, був змушений закрити всі залізничні колії через повені та зсуви, що перекрили постачання продуктів харчування, палива та інших товарів.

За даними Reuters, через порт щодня перевозяться вантажі на суму близько 550 мільйонів канадських доларів (440 мільйонів доларів). Як запобіжний засіб також не виключені паливопроводи в цьому районі.

Це сталося після того, як Британська Колумбія пережила рекордно високу спеку влітку, внаслідок якої загинуло понад 500 людей та лісові пожежі, що знищили цілий город.

Раніше цього місяця торнадо було помічено у Британській Колумбії – вперше за п’ять десятиліть.