Філіппіни оголосили про розірвання свого військового договору з США

Міністерство закордонних справ Філіппін інформувало Сполучені Штати про припинення дії Договору про іноземні збройні сили. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Додо Дюлай на своїй сторінці в Twitter.

«Розпорядженням президента (Родріго Дутерте), переданого через Виконавчого секретаря, сьогодні міністр закордонних справ Локсин підписав повідомлення про припинення дії Договору про статус іноземних озброєнь, який буде негайно направлений у посольство США в Манілі». В останньому твіті Локсин підтвердив, що лист було отримано від заступника глави місії посольства США в Манілі.

«Заступник голови представництва посольства США отримав повідомлення про припинення дії Угоди. В якості дипломатичної люб’язності не буде ніяких інших фактичних повідомлень після самостійного розвитку».

Ця новина з’явилася після того, як міністр закордонних справ підтримав строгий перегляд військового пакту з вирішення питань суверенітету між двома країнами.

Варто нагадати, що і Локсин, і глава оборони Дельфін Лоренца попереджали про наслідки розірвання угоди з США. Військовий договір між Манілою та Вашингтоном було підписано ще в лютому 1998 року.

Президент Родріго Дутерте оголосив про рішення припинити дію угоди ще в січні, після того, як Вашингтон відмовив у видачі візи філіппінському сенатору Рональду де ла Росі.

Закон про бюджет США, підписаний президентом Дональдом Трампом на початку січня, включає пункт, який забороняє філіппінським чиновникам в’їжджати до Сполучених Штатів у справі проти опозиційного політика Лейли де Ліма.