Ціни в цьому році будуть рости повільніше

Національний банк України дав цілком оптимістичний прогноз зростання цін в 2019 році.

Згідно з розрахунками фінансових аналітиків НБУ, в цьому році інфляція в Україні істотно сповільниться і складе 6,3 відсотка.

Після торішнього показника в 9,8 відсотка – це гарний прогноз. Хотілося б ще, щоб він справдився.

З огляду на те, що протягом 2019 року очікується істотне подорожчання тарифів на газ для населення, порівняно невеликий рівень інфляції, прогнозований НБУ на цьому тлі недостатньо переконливий. Крім цього, інфляцію буде розганяти збільшення виробничих витрат бізнесу, а також поступове підвищення заробітних плат працівникам, щоб утримати їх від бажання працевлаштуватися за кордоном.

Наприклад, підвищення цін на централізоване опалення, гарячу воду та інші фактори вже сприяли тому, що інфляція за січень склала 1 відсоток.

Точно відомо, що на інфляційні процеси в цьому році дуже вплине значне подорожчання тютюнової продукції, що оцінюється в 19 відсотків. Також істотний вплив на рівень інфляції будуть здійснювати зростаючі ціни на алкогольну продукцію, бензин і дизельне паливо.

У НБУ заявляють, що будуть контролювати інфляцію за допомогою жорсткої монетарної політики. Також інфляція повинна буде сповільнитися, завдяки очікуваної низької мінливості курсу гривні і помірною динамікою зростання цін на імпортні товари.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що доходи українців в 2019 році будуть рости швидше, ніж ціни на продукти і послуги. Принаймні, так стверджують економісти.

За підсумками минулого року українські роботодавці на 12 відсотків збільшили перед співробітниками заборгованість по заробітній платі.