Швеція посилює патрулювання на стратегічному острові у Балтійському морі на тлі напруженості у відносинах між НАТО та Росією

“Шведські військові заявили, що активізували свої дії на балтійському острові Готланд через загострення напруженості між НАТО та Росією через Україну”, – повідомляє Reuters.

Москва схвилювала Захід, стягуючи війська біля України, що викликало побоювання, що вона розглядає можливість вторгнення. Росія заперечує це, наполягаючи на тому, що може розміщувати сили на своїй території на власний розсуд.

Готланд, найбільший острів Швеції, має стратегічне значення і розташований приблизно за 330 кілометрів від Калінінграда, де знаходиться Балтійський флот Росії. У 2019 році Швеція розмістила на острові оновлену зенітно-ракетну систему.

“З сьогоднішнього дня у нас будуть патрулі, які курсуватимуть у певних місцях, у тому числі у місті Вісбю”, – сказав представник Готландського полку Томас Ангшамар.

Швеція не є членом НАТО, але має тісні зв’язки з Атлантичним альянсом і зміцнила свої збройні сили після десятиліть ігнорування на тлі стурбованості з приводу того, що Росія брязкає зброєю в регіоні Балтійського моря.

Останніми роками Стокгольм скаржився на кілька інцидентів за участю російських військових літаків, у тому числі порушення повітряного простору Швеції.

Минулого тижня міністр оборони Швеції заявив, що шведська безпекова стратегія буде повністю підірвана, якщо НАТО погодиться утриматися від подальшого розширення і обмежити частину своєї діяльності в Європі, як того вимагає Росія.