Зеленський відповів Путіну: Не зазіхайтеся на нашу спадщину

“Україна є правонаступницею однієї з наймогутніших держав середньовічної Європи – Київської Русі”, – сказав президент України Володимир Зеленський в промові, присвяченій 1033-й річниці прийняття християнства в Київській Русі.

“Він видав указ про оголошення 28 липня Днем хрещення Київської Русі-України”, – повідомляє агентство Укрінформ.

«Це офіційна і історично справедлива назва свята, яке підкреслює спадкоємність між двома державами. У тексті указу між назвами двох країн стоїть тире. І це не просто пунктуація, знак, а визнання того, що Україна є спадкоємицею однією з наймогутніших країн середньовічної Європи», – зазначив Зеленський.

За його словами, історія християнства у Східній Європі почалася зі столиці Києва, який також є столицею сьогоднішньої України, де 1033 роки тому київський князь Володимир хрестив свій народ.

У своєму виступі він відтворив статтю президента Росії Володимира Путіна, в якій він знехтував прагненням українців до самовизначення і оголосив їх єдиним народом з російськими. У тексті Путін також побічно пригрозив, що Донбас може бути відібрано у України.

«Це не частина нашої історії, але сама наша історія. Нам не потрібно доводити це історичними трактатами, роботами і статтями, тому що наші докази засновані не на папері, а на металі і камені. Це не міфи і легенди. Історія наклала відбиток на наші міста і на наші вулиці “, – підкреслив Зеленський.

Він додав, що Київська Русь – мати української історії, а 24 області та Автономна республіка Крим – її корінні діти.

“І племінниці другого покоління далеких родичів не повинні зазіхати на її спадщину і намагатися довести, що вони мають якийсь стосунок до історії тисячолітньої давності і до тисяч подій, що відбуваються за тисячі кілометрів від того місця, звідки вони прийшли,” – підкреслив Зеленський.

Дані соціологічного опитування показують, що три чверті українців вважають Україну правонаступницею Київської Русі.