Список країн, які зробили безкоштовним залізничний проїзд для українців

Список актуальний станом на 7.04.2022. Для того, щоб скористатися пропозицією в більшості країн, достатньо пред’явити на касі український паспорт та отримати квиток.

Австрія

Безкоштовний проїзд поїздами залізниці компанії ÖBB по всій території країни та в транспорті Відня.

Бельгія

Безкоштовний проїзд поїздами SNCB до будь-якого пункту призначення в Бельгії та за її межами.

Для безкоштовного проїзду на швидкісних поїздах TGV та Thalys звертайтесь до міжнародних кас SNCB для отримання спеціального квитка. Для проїзду на швидкісних поїздах Eurostar – до персоналу терміналу Channel Terminal на вокзалі Brussels – Midi.

Болгарія

Безкоштовний проїзд поїздами Болгарської державної залізниці BDZ.

Великобританія

Безкоштовний проїзд поїздами Eurostar від будь-якої зупинки до станції London St Pancras International в Лондоні (нагадуємо, що для в’їзду до Великобританії потрібна віза).

Угорщина

Безкоштовний проїзд у вагонах 2 класу поїздів MAV-START по всій території Угорщини.

Грузія

Безкоштовний проїзд усіма маршрутами.

Німеччина

Німецький залізничний перевізник Deutche Bahn безкоштовно перевозить українських біженців усіма потягами далекого сполучення з Польщі до Німеччини. Для поїздів у Берлін, Мюнхен, Дрезден і Нюрнберг квиток не потрібен, для інших напрямів його можна отримати туристичному центрі «DB Reisezentrum».

Також у Берліні та районі Бранденбург доступні безкоштовний муніципальний транспорт – трамвай, метро, ​​поїзди.

Данія

Безкоштовний проїзд поїздами DSB по всій країні.

Іспанія

Безкоштовний проїзд в межах Іспанії, а також з Іспанії до Франції поїздами Renfe та Renfe-SNCF.

Італія

Безкоштовний проїзд автобусами MarinoBus. Протягом 5 днів після прибуття переселенці можуть безкоштовно їздити поїздами Trenitalia.

Латвія

Безкоштовний проїзд у громадському транспорті та регіональних поїздах/автобусах.

Литва

Безкоштовний проїзд у муніципальному транспорті Вільнюса та у поїздах литовської залізниці (https://www.litrail.lt/en/#).

Нідерланди

Безкоштовний денний квиток на 24 години на будь-який поїзд NS.

Польща

З 1 квітня безкоштовно їздити на поїздах TLK та IC PKP Intercity можуть тільки жінки, діти, люди з інвалідністю та особи старше 60 років. Щоб скористатися пільгою, потрібно пред’явити на касі документ, що засвідчує особу та підтверджує перетин кордону після 24 лютого, та отримати квиток.

Португалія

Португальська авіакомпанія TAP пропонує (https://www.tapairportugal.com/en/embracing-ukraine) безкоштовні квитки на рейси з Польщі/Румунії до Португалії, а португальська залізниця (https://www.cp.pt/institucional/pt /comunicacao/notas-imprensa/refugiados-ucrania) CP пропонує безкоштовні квитки на поїзди з Іспанії до Португалії.

Румунія

Безкоштовний проїзд у вагонах 2-го класу поїздів Reggio та Interreggio.

Словаччина

Безкоштовно возять залізнична компанія Словацької Республіки (ZSSK) та автобусний перевізник Slovak Lines. Залізничний перевізник LeoExpress надає безкоштовний проїзд зі Словаччини до Чехії.

Фінляндія

Фінський залізничний перевізник VR забезпечує безкоштовний проїзд поїздами, а Onnibus – автобусами.

Франція

Безкоштовний проїзд поїздами SNFC та автобусами компанії TER. Також українці можуть безкоштовно їздити з Франції до Бельгії (Thalys), Великої Британії (потрібної візи) (Eurostar), Швейцарії (TGV Lyria), Німеччини (Deutsche Bahn), Італії (TGV) та Іспанії (Renfe-SNCF).

Хорватія

Хорватія надала українцям можливість безкоштовного проїзду поїздами 2-го класу хорватської залізниці HZPP (http://www.hzpp.hr/en/croatia-for-ukraine?p=75).

Чехія

Безкоштовний проїзд поїздами PKP, Regio Jet, Leo Express та CD. До речі, CD ще й виконує гуманітарні рейси від польсько-українського та словацько-українського кордонів до Чехії.

Швеція

Безкоштовний проїзд на поромах Stenaline (https://www.stenaline.com/media/stories/offering-free-transport-to-support-the-ukrainian-people/), а також на Arlanda Express (https://www. facebook.com/arlandaexpress/posts/10158458936361722) – поїзд із вокзалу Стокгольма Арланда до столиці.

Швейцарія

Весь муніципальний транспорт – безкоштовний, а також проїзд поїздами TGV LYRIA та SBB CFF FSS. Для безкоштовного проїзду потрібно пред’явити ID-карту статусу S або інший документ, що підтверджує цей статус. Якщо ви тільки прибули, то вперше можна проїхати і без нього.

Естонія

Безкоштовний проїзд поїздами та автобусами (https://www.mkm.ee/en/news/ukrainian-war-refugees-can-travel-estonian-trains-and-city-and-county-buses-free-charge) країні.

Джерело https://t.me/tripmydream