Вибухова ситуація з Brexit змушує фабрики Великобританії нарощувати виробництво

Британські фабрики накопичували запаси для Brexit з вибуховою швидкістю минулого місяця, на відміну від того, що раніше спостерігалося в економіці, що призвело до зростання виробництва до несподіваного 13-місячного максимуму, як показало опитування, проведене в понеділок.

Індекс менеджерів з постачання (PMI) IHS Markit / CIPS в Великобританії виріс до 55,1 з 52,1 у лютому, що поставило під сумнів всі прогнози в опитуванні Reuters, який показав значення 51,0.

Цей показник значно перевищив свідчення із зони євро, де глобальне уповільнення привело до різкого спаду заводів.

Але британські виробники все більше турбуються про те, що їх сплеск активності, викликаний підготовкою покинути Європейський Союз, згодом призведе до різкого спаду, сказав компілятор опитування IHS Markit.

Законодавці в третій раз відхилили угоду прем’єр-міністра Терези Мей з Brexit в п’ятницю, залишивши вихід Великобританії з ЄС в сум’ятті в той самий день, коли передбачалося залишити блок.

Британські політики тепер повинні до 12 квітня придумати альтернативу, після якої країна може покинути ЄС без угоди, щоб полегшити перехідний період – що, на думку більшості економістів, завдасть шкоди економіці.

Цей ризик спонукав британські фабрики наростити запаси деталей і готової продукції в березні рекордними темпами, щоб послабити будь-які порушення в поставках.