Ополіскувач для рота нейтралізує коронавірус за 30 секунд

“Деякі рідини для полоскання рота і пероральні антисептики можуть інактивувати коронавіруси людини і, згідно з новим дослідженням, допомагають знизити поширення SARS-CoV-2, що викликає COVID-19”, – повідомляє DE24.

Результати, опубліковані в «Журналі медичної вірусології», показують, що деякі з цих засобів можуть бути корисні для зниження вірусного навантаження або кількості вірусу в роті після потрапляння туди.

Дослідники з Медичного коледжу в Пенсільванії, США, протестували кілька пероральних і носоглоткових розчинів в лабораторії на їх здатність інактивувати людські коронавіруси, які структурно схожі на SARS-CoV-2. Розглянуті засоби включають 1-процентний розчин дитячого шампуню, розчин перекису водню і рідину для полоскання рота. Команда виявила, що деякі з розчинів для носа і полоскання рота мають сильну здатністю нейтралізувати коронавіруси, поширювані коронавірусно-позитивними людьми.

«Поки ми чекаємо розробки вакцини, необхідні методи зниження передачі вірусів»,- сказав Крейг Майерс, професор Пенсильванського коледжу. «Засоби, які ми тестуємо, легко доступні і часто є частиною повсякденного життя»,- сказав Майерс.

Носова і ротова порожнини є важливими місцями проникнення і передачі коронавірусів людиною.

Одновідсотковий розчин дитячого шампуню, який лікарі часто використовують для полоскання носових пазух, інактивує більш ніж 99,9% коронавірусів після двохвилинного контакту.

За словами дослідників, деякі засоби для полоскання ротової порожнини також ефективні в інактивації інфекційного вірусу. Багато з них деактивує більш ніж 99,9% вірусу всього за 30 секунд контакту.