Безпрецедентний випадок у Швеції: мати звинувачується у тому, що вона відправила свого 12-річного сина на війну до Сирії

Швеція звинуватить 49-річну жінку, підозрювану у військових злочинах і порушеннях міжнародного права, за те, що вона взяла свого 12-річного сина на війну в Сирії в 2013 році. Про це повідомляє Euronews.

Прокуратура стверджує, що жінка дозволила завербувати свого сина як дитину-солдата. У прокуратурі заявили, що хлопчик «використовувався для безпосередньої участі у бойових діях, які проводять озброєні групи, у тому числі терористична організація «Ісламська держава».

Це перший випадок у Швеції за звинуваченням у військових злочинах із використанням дитини-солдата.

За словами прокуратури, існує абсолютна заборона на участь дітей віком до 15 років у збройних конфліктах, у тому числі їх використання як кур’єри, охоронці або приманки.

Наслідком встановлено, що хлопчик був вихований та навчений для участі у бойових діях, озброєний бойовою зброєю та використовувався у бойових та інших завданнях.

Мати, яка, як повідомляється, виросла у Швеції, заперечує твердження про те, що її син використовувався як дитина-солдат з 1 серпня 2013 року по 27 травня 2016 року. Вона перебуває під вартою з 23 вересня 2021 року.