Київ: Протести проти виведення військ з Донбасу

Вчора близько 1000 осіб зібралися в Києві біля будівлі адміністрації президента на знак протесту проти виведення військ з Донбасу, що є однією з умов, прийнятих владою так званої формули Штайнмайера щодо врегулювання конфлікту на сході країни. Протестувальники вважають, що формула Штайнмайера означає здачу Росії і становить загрозу життю проукраїнським жителям Донбасу, а також українським військовим, які можуть загинути в разі наступу Росії.
«Яка у нас гарантія, що якщо ми виведемо армію, Росія не почне використовувати свої власні позиції проти нас? Досвід останніх років багато разів показав, що це агресивна країна, яка не виконує ніяких міжнародних угод. Я не віддам землю, за яку пролили кров мої друзі », – заявив солдатів однієї з українських повітряно-десантних бригад.
Присутні під будівлею адміністрації президента військовослужбовці, громадські діячі та прості жителі Києва вигукували гасла, такі як «Стоп капітуляції!», «Ні кроку назад!» і «Слава Україні!». Вони тримали також в руках жовті картки, покликані символізувати попередження для влади президента Володимира Зеленського.
«Таким чином, ми хочемо показати, що капітуляція зустріне соціальну опозицію. Жовта картка може супроводжуватися червоною. Грунтуючись на спортивній символіці, це буде означати видалення цієї влади з поля», – сказала Світлана Повалаєва, українська поетеса і мати солдата, який воює на сході країни.
«Мир з Росією можна тільки відстояти. Якщо ми підемо на поступки, у нас не буде ні миру, ні землі, ні гідності»,- додала вона.
Оперативний штаб Об’єднаних збройних сил України в Донбасі підтвердив, що у вівторок сторони почали виводити війська з нинішньої лінії бойових дій в околицях міста Золоте в Луганській області.
«Це стало можливим завдяки збереженню мовчання в ході бойових дій минулого тижня»,- йдеться в заяві штабу.
Українська армія запевнила, що виведення її ресурсів не послабить обороноздатність на цій ділянці, а жителі Золотого не будуть «залишатися поза увагою» армії.
Штаб також заявив, що обстріл Золотого, про який повідомлялося напередодні, стався за межами району, з якого виводяться війська і техніка.
Нагадаємо, що після інформації про те, що Україна погодилася прийняти формулу Штайнмайера, в Києві і інших містах пройшли акції протесту під гаслом «Не здаватися!». В останньому, який відбувся в День захисника України, 14 жовтня, взяли участь кілька тисяч чоловік.