Щось пішло не так на переговорах України і МВФ

Поки що так виходить, що місія Міжнародного валютного фонду і український уряд не можуть узгодити всі спірні питання, щоб запустити нову програму кредитування економіки України.

Делегація МВФ, пропрацювавши тиждень, знову поїхала ні з чим із України. Тривалі переговори не дали позитивного результату. Сторони не змогли прийти до компромісу. А це означає, що співпраця між нашою країною та МВФ за новою кредитною програмою знову відкладається на невизначений термін.

У офіційній заяві делегації МВФ підкреслюється, що проведені конструктивні обговорення з представниками української влади. Однак, для досягнення домовленостей по новій кредитній програмі знадобляться подальші дискусії.

Традиційно МВФ висуває українському уряду вимоги, виконавши які, можна розраховувати на черговий транш. Серед необхідних умов, які потрібно виконати, істотні зміни в податковому, кредитному, бюджетному та фінансовому секторах. Також потрібно провести реформи, спрямовані на покращення бізнес-клімату, посилення верховенства права та економічного зростання.

Глава місії МВФ Рон ван Роден зазначив, що спостерігається «істотний прогрес, який досягнутий за останні кілька місяців на шляху реформ і дотримання збалансованої економічної політики».

Звичайно, похвала від МВФ – це дуже добре, але дешевого кредиту в найближчі місяці українському уряду не бачити. А це може негативно позначитися як на фінансах, так і на економічній ситуації в цілому. Транш від МВФ – це сигнал для інших кредиторів, що Україна надійний партнер і з нею можна мати справу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що нова програма МВФ для України називається «Формат розширеного фінансування». Вона розрахована на 3 роки.

Реальна загроза нависла над єдиною європейською валютою – євро. Ряд країн, що входять до Єврозони, порушили Пакт стабільності і зростання, що може вже в наступному році негативно вплинути на європейську валюту.