«Не для того, щоб здатися». 10 тисяч українців протестували на Майдані

Близько 10000 людей протестовали на Майдані Незалежності в Києві, побоюючись, що влада погодиться на, так звану, Формулу Штайнмайера, для вирішення конфлікту на Донбасі, що буде означати капітуляцію перед Росією.
«Не для здачі, не для амністії»,- говорили плакати, принесені людьми. «Слуга Народу для народу»,- вигукували присутні. Над ними були прапори національних кольорів і червоно-чорних.

Поліція заявила, що акція пройшла спокійно, і інцидентів не було.
Протестуючі, з якими говорив PAP, висловили стурбованість тим, що згода президента Володимира Зеленського на формулу Штайнмайера, означатиме поступки Росії, яка підтримує сепаратистів на Донбасі.
Це був не перший протест, в зв’язку з формулою Штайнмайера. Кілька тисяч людей зібралися на Майдані Незалежності в українській столиці в середу, на наступний день після оголошення про те, що українська сторона прийняла цей документ.
На наступний день Зеленський звернувся до своїх співвітчизників у відеозапису і запевнив його, що ніколи не зрадить свою батьківщину. «Я поважаю конституційне право кожного громадянина України на протест, я чую ваші аргументи, але повірте: я ніколи не зраджу Україну», – сказав він.
Президент пояснив тоді, що прийняття формули Штайнмайера було основною умовою зустрічі «Нормандської четвірки», в якій конфлікт на Донбасі обговорюється лідерами Німеччини, Франції, України та Росії. Без цієї зустрічі, за його словами, переговори про припинення війни і повернення українських територій були б неможливі.
«Ця формула говорить тільки про те, коли буде працювати так званий закон про особливий статус Донбасу. Почне вона діяти після проведення там місцевих виборів, які пройдуть відповідно до конституції і законів України, і після публікації звіту ОБСЄ, що вибори були проведені відповідно до міжнародних стандартів і були демократичними»,- зазначив він.
Глава держави підкреслив, що Україна не укладала мирних угод з сепаратистами, і що шляхи врегулювання конфлікту на Донбасі будуть обговорюватися в форматі Нормандії.
«Моя позиція така ж, як і у всіх українців: ми всі розуміємо, що Донбас – це Україна. І там повинен бути мир, припинення вогню і виведення іноземних військ. Ми всі розуміємо, що українські прикордонники повинні знаходитися на українсько-російському кордоні»,- сказав він.
«Не буде ніякої капітуляції. Ніякої зради національних інтересів України. Будь-яких публічних домовленостей і глобальних кроків без згоди народу України»,- сказав Зеленський.