Генпрокуратура України зареєструвала понад 7000 заяв про військові злочини російської армії

“Українська прокуратура повідомила, що зареєстровано понад 7000 заяв про військові злочини, скоєні Росією в Київській області”, – повідомляє DPA.

Генеральна прокуратура вже розпочала розслідування військових злочинів в Ірпені, Бучі, Бородянці та Ворселі.

Один із доказів – фотографії неживих тіл беззбройних мирних жителів на вулицях невеликого містечка Буча, що залишилися після виведення російських військ, які контролювали цей район протягом кількох тижнів. Ці масові вбивства скоєно російськими солдатами.

Президент України виступить перед Радою Безпеки ООН, яка збирається в екстреному порядку, і, як очікується, доповість про те, чому він став свідком у Бучі, його першій поїздці за межі столиці після вторгнення. За його словами, у цьому районі загинуло понад 300 людей.

Однак Росія зі своїм постпредом в ООН Василем Небензей заявляє, категорично заперечує причетність до цього своїх військових і стверджує, що відеозаписи з доказами були сфальсифіковані, назвавши звірства у Бучі «постановною провокацією».

Москва закликала до скликання Ради безпеки ООН. Проте нинішній голова ради Великобританія відхилив два такі запити протягом 24 годин.

Учора ввечері на екстреній прес-конференції Небензя представив передбачувані докази провокацій у Бучі та прокоментував намір Вашингтона та Лондона запропонувати провести голосування за винятком Росії з Ради ООН з прав людини.

На брифінгу російські дипломати продемонстрували відеозаписи, зроблені одразу після виведення російських військ із міста – убитих на вулицях немає. Зазняті українські військові та мер Бучі у піднесеному настрої заявляють про «перемогу» і не згадують про вбивства.

Тим часом міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський закликав до швидкого та незалежного розслідування та документування звірств у Бучі. “Експерти отримають доступ, як тільки будуть відновлені мости, які російські підірвали під час відступу”, – сказав він.

«Міжнародний комітет Червоного Хреста вже розпочав збирання доказів», – повідомив міністр внутрішніх справ України, додавши, що найближчим часом до розслідування буде залучено інших міжнародних експертів.