Кожна п’ята дитина в дитячих садах Німеччини не говорить вдома німецькою

Кожна п’ята дитина, що відвідує дитячий садок в Німеччині, майже не говорить по-німецьки вдома. Статистика показує, що в останні роки ця частка неухильно зростає. Про це свідчить звіт німецького міністерства у справах сім’ї, підготовлений за запитом парламентської фракції лібералів від ВДП.

Дані показують, що з 3,2 мільйона дітей, що виховуються в німецьких дитячих садах в сім’ях, де в цілому проживає близько 675 000 чоловік, майже не говорять по-німецьки. Тобто це стосується більше 20% дітей в дитячих садах Німеччини. У звіті також показано, що в останні роки цей відсоток неухильно зростає: в 2017 році частка таких дітей становила 18,7%, а в 2018 році – 19,4%.

ВДП висловила стурбованість з приводу цієї тенденції: «Мова визначає шанси дитини на успіх в її житті»,- сказала Катя Зудінг, заступник голови парламентської фракції ВДП. Вона закликала поліпшити вивчення мови в дитячих садах.

У зв’язку з цим Зудінг запропонувала з наступного року значно збільшити фінансування програми, спрямованої на поліпшення вивчення мов в дитячих садах.

На даний час дитячі сади, орієнтовані на вивчення мов, отримують від держави 25 000 євро. Таких дитячих садків в Німеччині всього близько 10 відсотків.