Росія вторглася в Україну: військові дії у хронологічному порядку

Сьогодні близько 4 години ранку президент Росії Володимир Путін оголосив, що ухвалив рішення про проведення «спецоперації із захисту Донбасу».

“О 5 годині Росія атакує Україну. Її війська перейшли наші північні кордони”, — цитує журналіста Юрія Бутусова у Facebook українське інформаційне агентство УНІАН.

«Збройні сили України чинять опір», — додав Бутусов.

Журналіст Андрій Цаплієнко повідомив у Twitter, що окупант застосував крилаті та балістичні ракети для обстрілу стратегічних об’єктів у Києві.

Рано вранці, після 05:00, у низці міст, у тому числі в Києві, прогриміли вибухи. УНІАН наводить повідомлення, як мінімум про чотири, вибухи в Краматорську, потужні вибухи в Одесі, Харкові, Бердянську та масовані обстріли на сепаратистському Донбасі.

Вибухи також чути у Києві, надходили повідомлення про вибухи та перестрілки у районі міжнародного аеропорту Бориспіль, додало агентство.

“Збройні сили Росії не завдають артилерійських та авіаційних ударів по містах України; по військовій інфраструктурі країни завдають ударів із високоточної зброї. Про це заявили сьогодні в Міноборони в Москві”, – повідомляє ТАСС.

“Точними засобами поразки знищується військова інфраструктура, об’єкти ППО, військові аеропорти, авіація ЗСУ”, – йдеться у повідомленні. Громадянському населенню України нічого не загрожує, запевнили у російському міністерстві.

6:58 “Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну”,- заявив глава МЗС України

“Президент України Володимир Зеленський у зверненні до громадян, опублікованому у Facebook, заявив, що ввів військовий стан на всій території країни”, – повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні Президент Росії Володимир Путін оголосив про проведення спеціальної воєнної операції на Донбасі. Росія завдала удару по нашій військовій інфраструктурі та нашим прикордонникам. У багатьох містах України чути вибухи. Ми вводимо воєнний стан по всій країні. Сьогодні вас усіх вас просять, наскільки можна залишатися вдома. Ми працюємо, армія працює, всі “Ми будемо у постійному контакті з вами – я, РНБО, Кабінет Міністрів України”, – сказав глава держави.

Незабаром після 7:15 ранку у столиці України в Києві пролунав сигнал тривоги.

Після сирен та двох ракетних ударів у Маріуполі утворилися величезні черги перед банкоматами та заправками.

Деякі люди покидають місто лише з рюкзаками за спиною. Утворилися кілометрові черги автомобілів на виїзді у Києві.

7:22 “Вибухи прогриміли в українських містах Одеса та Харків на тлі оголошення президентом Росії Володимиром Путіним військових дій”, – повідомляє Associated Press.

Тисячі киян заповнили станції метро у пошуках притулку. Раніше міська влада закликала городян негайно ховатися від ракет.

«Кордон української держави був атакований російськими військами з територій Росії та Білорусії», — йдеться у повідомленні українських прикордонників.

Повітряний простір країни закритий. Президент Зеленський закликав українців залишатися вдома.

8:31 Вражені цілі у Харківській області

Прикордонний пункт Гоптівки на кордоні з Україною практично зметений російською бронетехнікою.

8:50 Внаслідок обстрілу Броварів одна людина загинула, ще одна поранена.

Два села на Луганщині були захоплені в перші години російської військової операції в Україні. Йдеться про Городище та Мелове.

У Луцьку підірвано телевежу.

У районах Києва, Дніпропетровська та інших зафіксовано пожежі на території військових частин.

CNN з посиланням на Генштаб України повідомив, що збито п’ять російських літаків та гелікоптер. Російські сили через ТАРС спростували цю інформацію.

9:20 “Україна повідомила про сімох загиблих та дев’ятьох поранених внаслідок російського обстрілу”,- повідомляє Reuters.

9:33 Зеленський наказав завдати нападникам максимальної шкоди.

9:39 Внаслідок ракетного удару повністю зруйновано пункт управління в аеропорту Ніжина.

Одна з військових частин ЗСУ у Києві зазнала ракетного обстрілу.

Міноборони України: “Всі, хто вміє тримати зброю – вступайте до Територіальних сил оборони та армії України”.

Зруйнований склад боєприпасів під Харковом

Ракетний обстріл аеропорту Івано-Франківська.

Карта атак на 10 годин:

карта атак
10:31 Кримські військові відправляють війська до інших міст України.

Бронетехніка ЗСУ розміщена у житлових кварталах Маріуполя для захисту від російських ударів.

Ракетний удар по складу ракетно-артилерійського озброєння у районі Вінниці.

Російські морські піхотинці Чорноморського флоту захоплюють Зміїний острів.

11:16 На підступах до Харкова йдуть бойові дії. Російські війська оточили місто.

11:20 В Одесі вже майорять російські прапори.

11:27 Харків, Київ, Одеса та інші міста України перебувають під потужним ракетним ударом! Москва заперечує ракетний обстріл.

11:45 “Україна розриває дипломатичні відносини з Росією”, – заявив президент України Володимир Зеленський. Він закликав усіх українців приєднатись до боротьби зі зброєю в руках.

12:10 Скликані екстрені збори членів НАТО.