Близько 2000 єврейських прочан заблоковані на кордоні з Україною

«На даний час близько 2000 паломників-хасидів знаходяться на кордоні між Білоруссю і Україною. Більшість приїхало з Ізраїлю, вірячи чуткам про те, що кордон України з Білоруссю відкритий», – заявив український уряд.

«Ми закликаємо білоруську владу припинити ескалацію напруженості на кордоні з нашою країною і не поширювати неправдиві обнадійливі заяви, які вселяють надію у паломників і створюють враження, що кордон України може бути відкрита для іноземців».

Київ не уточнив, чи збиралися єврейські прочани в одному і тому ж місці на кордоні. Сьогодні вранці Україна і Білорусь нарахували тисячу чоловік в нейтральній зоні біля прикордонного переходу Нові Яриловичі. Євреї-хасиди прибули до Білорусі, щоб спробувати потрапити на Україну для свого щорічного паломництва до міста Умань.

Однак Київ оголосив, що його кордони закриті для іноземців, щоб уникнути збільшення кількості випадків зараження коронавірусм.

Відносини між Києвом і Мінськом загострилися після президентських виборів в Білорусі 9 серпня. Вибори викликали протести проти президента Олександра Лукашенка. Учасники звинувачують його у фальсифікації результатів. Мінськ і Москва звинувачують Україну, Польщу і країни Балтії в таємному розпалюванні протестів.