Роботи можуть зайняти до 800 мільйонів робочих місць по всьому світу

За даними Bloomberg Economics, досягнення в області технологій автоматизації загрожують значній частині робочих місць у галузях, на які припадає майже чверть світової робочої сили.

В опублікованому вчора звіті економісти Зіад Дауд і Скотт Джонсон заявили, що це може означати, що близько 800 мільйонів людей піддаються високому ризику втрати роботи. Вони пишуть, що країни Перської затоки, Чехія, Словаччина і Японія найбільш уразливі для автоматизації.

Це пов’язано з тим, що в цих країнах є великий сегмент робочої сили у вигляді простих рутинних ролей.

Економісти пишуть, що посилення автоматизації може призвести до ще більшого нерівності доходів. Якщо раніше вважалося, що роботи загрожують в основному низькокваліфікованим працівникам, то тепер вони можуть замінювати працівників, чиї дії можна розділити на прості механічні операції. Це вплине на розподіл доходів, що призведе до ефекту поляризації.

Однак не все так погано. “Населення деяких з найбільш вразливих країн також швидко старіє, а це означає, що технології можуть допомогти компенсувати демографічні «чорні хмари», які згущуються над їх економікою”,- сказали Дауд і Джонсон.