Робоча віза до Туреччини: можливості отримання і правила оформлення

Українці можуть здійснювати туристичні поїздки в Туреччину без віз по біометричному закордонному паспорту, але тим, хто збирається офіційно влаштовується на роботу, потрібна довгострокова віза.

У цій статті ми постараємося познайомити вас з правилами оформлення робочої візи до Туреччини. Дізнаєтеся, які дозволи і документи потрібні, наскільки велике держмито.

робота в Турції

На початку 2019 року розмір середньої зарплати брутто в Туреччині наближається до 5000 лір (1000 євро). Мінімальна місячна зарплата близько 2600 лір (420 €).

Незважаючи на нестабільність політичної ситуації на Близькосхідному регіоні і на рівень безробіття в 11%, турецька економіка стабільно розвивається. Влада країни зацікавлені в залученні іноземних фахівців для виконання будівельних робіт, програмістів, медиків, різноробочих, але для легального працевлаштування необхідно оформити дозвіл на роботу в Туреччині і відкрити робочу візу.

Види дозволів

Турецьке Міністерство праці видає іноземцям кілька типів дозволів на виконання робіт:

  1. Згода на працевлаштування протягом конкретного терміну (зазвичай один рік), який можна продовжити ще на рік, якщо іноземець не змінює місце роботи і посаду.
  2. Дозвіл на роботу на обмежений термін видають сезонним робітникам і співробітникам туристичної сфери (барменам, перекладачам, гідам, аніматорам) може бути продовжено на два роки, якщо працівник залишається  на тій же посаді без зміни компанії. Змінити роботодавця можна після трьох років роботи.
  1. Безперервний дозвіл можуть отримати іноземці, які останні вісім років постійно жили в Туреччині або працювали в цій країні шість років. Стаж проживання підтверджується довідкою з Міграційної служби.
  1. Допуск до самостійної роботи оформляють ті, хто планує відкрити в Туреччині власну справу.

Це можливо для тих, хто постійно проживав в Туреччині останні п’ять років і зумів довести що його підприємницька діяльність корисна для розвитку турецької економіки і створені п’ять (в туристичному бізнесі десять) робочих місць для місцевих жителів.

  1. В особливих випадках дозвіл можуть отримати іноземці:
  • які уклали шлюб з турецьким громадянином;
  • живуть в Туреччині підставі ВНЖ;
  • прожили в шлюбі з турецьким громадянином протягом трьох років;
  • діти іноземця який має вид на проживання в Туреччині;
  • раніше мали турецьке громадянство, але втратили його з якоїсь причини;
  • випускники турецьких шкіл або вузів;
  • прибулі для участі в науковому або культурно просвітницькому проекті.

Заявку на отримання дозволу на роботу подають у офіси Міністерства Праці (МТ) Туреччини. Іноземці, які прожили в Туреччині на підставі ВНЖ (крім студентів) протягом 180 днів можуть подати заявку самостійно. В інших випадках заявку за запрошеного працівника подає роботодавець.

Наймач повинен надати:

  • Заявку.
  • Довідку (завіряють у податковій інспекції) про отриманий за останній звітний період прибуток.
  • Виписку про структуру компанії і капіталі з Торгового реєстру.
  • Оригінал реєстрації підприємства.
  • Зразок підпису директора;
  • Реєстраційний номер компанії.

дозвіл на роботу в Туреччині

Спочатку заявку подають онлайн на сайті Міністерства праці. Потім роздруковують форму заявки, вказують дату, ставлять підпис заявника і наймача, докладають додаткові папери (копії закордонного паспорта, диплома і т.п.). Протягом шести днів документи можна переслати рекомендованим листом або подати особисто.

В Україні заявки подають в Турецьке Посольство. Підставою є підписаний трудовий контракт. Пакету документів присвоять індивідуальний номер, який іноземець повідомляє роботодавцю, який протягом десяти днів подає в МТ всі папери для найму іноземця.

За оформлення дозволу на роботу стягується держмито 100 $. Заявки розглядають тридцять днів.

Як отримати візу до Туреччини з правом працевлаштування?

Якщо Дозвіл на роботу отримано в Посольство Туреччини здобувач вакансії подає документи (детальний перелік дивіться нижче). Заявки розглядають протягом 60 днів.

Отримавши візу іноземець повинен прибути до Туреччини протягом 180 днів і протягом 30 днів має подати до відділення МВС Туреччини заявку на надання тимчасового дозволу на проживання. При першому зверненні ВНЖ оформляється на рік з правом продовження на три роки, якщо контракт з цією ж компанією буде продовжений.

Через шість років проживання можна подати заявку на отримання права на вільну зайнятість, яка передбачає можливість зміни роботодавця і виду діяльності.

Документи для візи в Туреччину

Українці подають заявки на отримання робочої візи в Консульство або Посольство Туреччини в Україні.

роча віза до Туреччини

Необхідно надати:

  1. Копії:
  • закордонного паспорта + оригінал пред’являють;
  • трудового контракту;
  • дозволу на роботу;
  • диплома про профільну освіту.
  1. Одне фото 35 х 45 мм.
  2. Сертифікат запрошуючої фірми із зазначенням сфери діяльності.
  3. Запрошення від наймача з проханням видати робочу візу конкретному іноземцеві.
  4. Чек про сплату держмита.

Увага.

Всі документи переводять на турецьку мову. Копії та переклад завіряються нотаріально.

Витрати на оформлення візи

Мито за надання робочої візи вноситься готівкою:

  • 50 $ візового збору сплачується при подачі документів;
  • 150 $ вносять, якщо рішення про надання візи позитивне;
  • 24 $ платять в момент подачі заявки на надання ВНП.

Таким чином, загальна вартість оформлення робочої візи для українців до Туреччини  складає в середньому – 224 $.

Ціна вище, якщо візу оформляють за допомогою візових агентств.

Підводимо підсумки

Кваліфіковані фахівці можуть офіційно влаштуватися на роботу в Туреччині, якщо їх спеціалізація затребувана на території цієї країни. Користуються попитом будівельники, конструктори, медичні працівники, програмісти. Багато пропозицій для працівників туристичної сфери аніматорів, барменів, покоївок. Знання англійської мови навіть на початковому рівні значно підвищує шанси знайти роботу.

Легальних можливостей для працевлаштування іноземців в Туреччині досить багато, але прагнення влаштуватися на роботу яка не вимагає високої кваліфікації серед українців, які приїхали в цю країну по безвізу часте явище, особливо в курортній зоні. Тим, хто порушує закон варто нагадати, що за незаконне працевлаштування передбачений штраф 2852 лір (526 $) для нелегалів і 1730 лір (1312 $) для роботодавця. Не виключена і депортація іноземця.