Як відкрити свій бізнес в Естонії

Існують дві речі, якими найбільше пишаються естонці – підприємницький дух і передова система цифрового управління. Процес реєстрації бізнесу в Естонії є простим, і в більшості випадків його можна завершити всього за декілька хвилин в інтернеті, будучи в будь-якій точці світу.

Эстония фото

Незважаючи на те, що Естонія невелика країна з населенням 1,3 мільйона осіб, вона має всі умови для розвитку бізнесу:

  • членство в ЄС, Єврозоні, єдиному ринку ЄС, а також Шенгенській зоні;
  • економічні зв’язки з розвиненими європейськими країнами;
  • динамічну економіку та відсутність інфляції;
  • просту податкову систему;
  • підтримку урядом підприємців-початківців;
  • сучасну електронну систему ведення бізнесу.

Важливо відзначити, що Естонія займає перше місце по конкурентноздатності на ринку і 12-е місце для зручності ведення бізнесу у Світовому банку. Це відмінне середовище для експатів, які мають намір жити і вести бізнес в Європі. Якщо ви думаєте про створення бізнесу в Естонії, тоді вам буде корисно прочитати нашу статтю. Ви дізнаєтеся про загальний стан бізнес сфери в країні, який бізнес краще відкрити в Естонії іноземцю та які податки доведеться платити, як зареєструвати компанію і отримати бізнес візу в Естонію.

Хто може відкрити свій бізнес в Естонії

Деякі з найбільш швидкозростаючих компаній в світі почали своє існування в маленькій північноєвропейській країні Естонії, такі як Skype, TransferWise і Pipedrive. Підприємницька доблесть Естонії настільки популярна, що естонський бізнес відомий в Інтернеті і в усьому світі. В основі цього успіху лежить передова цифрова інфраструктура і переконання, що майже все можна зробити онлайн з мінімальною бюрократією.

Влада Естонії зацікавлені в залученні іноземних інвестицій, тому впроваджують бізнес-програми для іноземних підприємців і дотримуються грамотної податкової системи. Тепер кожен іноземець може створити і запустити естонську компанію, незалежно від того, де живе і працює, маючи бізнес-ідею, стартовий капітал і пакет документів для реєстрації.

Зверніть увагу, ви також можете придбати готовий бізнес в Естонії і отримати такі ж права ведення бізнесу, як і громадяни цієї країни.

Форми організації бізнесу в Естонії

Вибір типу вашого бізнесу – важливий крок. Закон Естонії передбачає кілька типів корпоративної структури.

Форма бізнесу

Що передбачає

Мінімальні вимоги до статутного капіталу

Приватна компанія з обмеженою відповідальністю

(Оsa?hing або O?)

Це компанія, яка має свій акціонерний капітал, поділений на акції приватних компаній з обмеженою відповідальністю. Компанія несе відповідальність за виконання своїх зобов’язань зі всіма своїми активами, але акціонер не несе особистої відповідальності за зобов’язаннями компанії.

Управління здійснює рада директорів, який може складатися мінімум з 1 фізичної особи. Зобов’язання засновників обмежуються сумою сплаченого акціонерного капіталу.

2 500 євро,

мінімальна номінальна вартість акції має становити 1 євро

Акціонерне товариство

(Аktsiaselts або AS)

Акціонери не несуть особистої відповідальності за зобов’язання акціонерного товариства. Вищим органом управління акціонерного товариства є загальні збори акціонерів; товариство з обмеженою відповідальністю повинно мати правління і наглядова рада. Якщо більше половини членів ради директорів не проживають в Естонії, компанія повинна надати Комерційному регістру юридичну адресу в Естонії. Акції повинні бути зареєстровані і внесені в Центральний реєстр цінних паперів Естонії.

25 000 євро, а мінімальна номінальна вартість акції має становити 0,1 євро

Індивідуальне підприємство

(F??silisest Isikust Ettev?tja або FIE)

Такий варіант ідеально підходить для ведення малого бізнесу в Естонії. У цьому випадку вам необхідно зареєструватися, а зобов’язання, пов’язані з бізнесом, є вашими, і обмежуються початковими інвестиціями. Система бухобліку і податків спрощена, а вести бізнес може один чи кілька членів сім’ї.

Відсутні

Партнерство (Рartnerlus)

Варіанти партнерства включають загальне партнерство (де партнери повністю несуть відповідальність за будь-які борги, нараховані компанією), і обмежену структуру, в якій, принаймні, один партнер може нести відповідальність тільки в розмірі своїх первісних інвестицій.

Розмір внеску визначається в договорі товариства

Комерційна асоціація

(Kaubandusassotsiatsioon)

Повинна налічувати не менше 2 партнерів. Партнер не несе особистої відповідальності за зобов’язання комерційної асоціації, якщо не погоджено інше. Загальні збори є вищим органом асоціації, рішення приймається шляхом голосування, при якому кожний член асоціації має один голос. Правління є органом управління асоціації.

2 500 євро

Реєстрація фірми в Естонії

Іноземці, які хочуть відкрити бізнес в Естонії, можуть зареєструвати компанію в електронній формі через спеціальний сервер ettevotjaportaal.rik.ee при наявності ID-картки та електронного підпису. Дотримуйтесь покрокової інструкції на сайті, щоб створити статут, згідно доступному шаблоном, і оплатіть реєстраційні збори у розмірі 145 євро. Подана заявка буде розглянута протягом одного робочого дня, і повідомлення про реєстрацію буде надіслано електронною поштою. Далі ви можете підписувати документи, використовувати банківські послуги та сплачувати податки – все в Інтернеті. Це найпростіший спосіб створити свій бізнес в Естонії. Комерційні асоціації або акціонерні товариства не можуть бути створені в електронному вигляді.

Іноземні громадяни з країн СНД, які не мають такої карти і хочуть іммігрувати в країну з метою ведення бізнесу, повинні отримати візу і тимчасовий ВНЖ в Естонії. Відкрити компанію в цьому випадку можна через нотаріуса, який підготує необхідну документацію. Цей варіант дорожчий, але займає не більше трьох днів.

Якщо ви працюєте через нотаріуса, вам потрібно пройти такі етапи реєстрації компанії:

  1. Вибрати фірмове найменування компанії.

Відвідайте сайт, щоб перевірити, що вибране вами бізнес-ім’я доступно, і потім зареєструйте його.

  1. Відкрити ощадний рахунок у банку статутного капіталу.
  2. Перевірити вимоги (дозволу) на свою діяльність.

Для деяких видів бізнесу в Естонії потрібен дозвіл на роботу (ліцензія), наприклад, для ведення ресторанного та туристичного бізнесу, надання медпослуг і т. д.

  1. Зареєструвати юридичну адресу компанії
  2. Підготувати та надати нотаріусу пакет документів для реєстрації вашої компанії (особисті дані власників, статут, установчий акт, виписка з банку про сплату статутного капіталу та державного мита за реєстрацію бізнесу, інформація про види діяльності та інші документи в кожному конкретному випадку. Нотаріус візьме ваші дані і зареєструє ваш бізнес з використанням цих документів, що займе два або три дні.
  3. Зареєструвати компанію в якості платника ПДВ на сайті податкового та митного управління, а також соцстрахування.

Це обов’язкова умова, якщо ваш річний оборот перевищує 16 000 євро.

Податки і звітність для підприємця в Естонії

Ще одне велике перевага, яку беруть до уваги всі ті, хто хочуть відкрити малий бізнес в Естонії або ж велике підприємство, це система оподаткування. Вона є найпростішою і ліберальною у світі. Головний плюс – це відсутність корпоративного податку на прибуток, податком на 20% оподатковуються тільки дивіденди.

Податки і мінімальні витрати на утримання компанії в Естонії в 2018 році

Тип податку

Ставка податку

Корпоративний податок на розподілений прибуток

Починаючи з 1 січня 2018 року ставка корпоративного прибуткового податку з регулярним розподілом прибутку буде знижена з 20% до 14%, але тільки в тих випадках, коли дивіденди виплачуються юридичним особам.

ПДВ

Якщо річний оборот перевищує 16 тис. євро – 20%; в деяких випадках може становити 0-9%.

Прибутковий податок

20%

Соціально страхування

33%

Пенсійні внески

Платить працівник із зарплати 2%

У кінці кожного фінансового року компанія повинна складати річний звіт, який складається з річних звітів і звіту про управління. Аудиторський звіт (якщо він є обов’язковим) і пропозицію про розподіл прибутку за фінансовий рік повинні бути включені до річного звіту. Подається в Комерційний регістр протягом шести місяців після закінчення фінансового року.

Який бізнес можна відкрити в Естонії іноземцю

Перш, ніж почати свій бізнес, зважте всі за і проти, створіть або купіть готовий бізнес-план для відкриття компанії в Естонії, внесіть інвестиції на банківський рахунок і станьте частиною бізнес-сфери в Естонії.

Якщо ви збираєтеся почати бізнес в Естонії, розгляньте такі ідеї для малого бізнесу в Естонії:

  1. Бізнес, пов’язаний з електронною комерцією

Той факт, що Естонія може похвалитися однією з найшвидших інтернет-завантажень в світі, що робить її придатною країною для створення бізнесу, пов’язаного з електронною комерцією.

  1. Таксі-бізнес

Один з найпростіших підприємств в Естонії і досить прибутковий, особливо в столиці Таллінні.

  1. Ресторан швидкого харчування
  2. Салон краси та спа

Істина полягає в тому, що якщо ваш салон розташований в густонаселеному районі, ви можете бути впевнені у високій щоденному доході.

  1. Організація веб-графіки і графіки
  2. Виготовлення та продаж меблів

47 відсотків території землі в Естонії покрито лісами, а це дешеве сировину для виробництва меблів.

  1. Телекомунікації
  2. Інженерно-будівельна компанія
  3. Ресторан європейської кухні
  4. Продаж та ремонт комп’ютерів.

Естонія – приваблива країна для бізнес-імміграції з безліччю можливостей для інвестування та розвитку бізнесу. Процес реєстрації швидкий і простий, податкова система найбільш лояльна в світі, відкрити візу в Естонію не так вже й важко. Крім того, естонська компанія є компанією ЄС, тому бізнес буде базуватися на найбільшому у світі єдиний ринок.