Російські ЗМІ про коронавірус: “Треба готуватися до італійського сценарію”

Преса в Росії відображає вчорашній візит президента Володимира Путіна в московську лікарню для інфікованих новим коронавірусом. Супроводжуючи главу держави, столичний мер Сергій Собянін наполягав на тому, що країна повинна готуватися до набагато гірших часів, і вперше зробив серйозне визнання того, що “насправді хворих набагато більше”, пише “Комерсант”.

“Ми бачимо, що досить багато людей знаходяться вдома. Просто не перевірялося хто повернувся з-за кордону. Хто може собі це дозволити, сидять на віллах, в квартирах, в самоізоляції, відчувають себе добре”, – пояснив Собянін. Він відкрито попередив, що в Москві і на всій території Росії спостерігається великий стрибок епідемії, пише газета. «Для нього це була неминучість, до якої він не тільки звик, але вже кілька днів жив у ній, продовжує жити і, слава богу, готується до цього», – йдеться в повідомленні. Своїм візитом до пацієнта з коронавірусом Володимир Путін робити те, що жоден світовий лідер не наважився зробити досі – тим більше, до онлайн-саміту G20 в», – додав Комерсант.

Новий вірус поширюється за двома сценаріями: азіатський вірус, в який падає хвиля зараження, як в Китаї і Південній Кореї, і італійський – коли він різко зростає. Росія повинна підготуватися до” італійського сценарію«, попередив в інтерв’ю московському» комсомольцю ” головний лікар інфекційної лікарні Денис Проценко.

За даними “Російської газети”, чиї кореспонденти узагальнюють ситуацію в 30 з 85 регіонів країни, після активної закупівлі продуктів харчування у зв’язку з початком епідемії в Росії в соціальних мережах різко зростуть чутки про тушковане м’ясо, пасту та інші продукти.

Ситуація там інша. Десь влада і торгівля діяли превентивно, і “ціни не нервували”, і там, де їх підняв бум, губернатори активували прокуратуру, поліцію і встановили жорсткий контроль. Але Дешеві товари зникають зі стендів, резюмує видання.

В іншому матеріалі Московський чиновник описує деякі майбутні кроки російської влади у зв’язку з просуванням вірусу в країні. Деякі з 195 000 банкоматів в Росії будуть переналаштовані, тому вони не повертають отримані банкноти і дають людям тільки «чисті» продезінфіковані гроші в банках. Керівництво Чечні заборонило проведення великих весільних церемоній, традиційних для Північного Кавказу, щоб не об’єднувати багато людей. А Федеральна колегія адвокатів рекомендує провінційним адвокатам використовувати досвід тих, хто в Москві подає заявку на спорожнення місць утримання під вартою через епідеміологічну ситуацію.

У новинах повідомляється, що Міністерство економіки підготувало другий пакет заходів для підтримки секторів, найбільш сильно постраждалих від вірусу, – підприємств громадського харчування та готелів. Управління пропонує відстрочку основної суми кредиту, нижчі штрафи, ніж мінімальні за порушення, ліцензію на роботу без ліцензії, якщо термін дії попередньої ліцензії закінчився. У той же час уряду ще належить отримати нові повноваження з контролю над бізнесом. Обговорювані заходи актуальні і актуальні, але поки чиновники просто заявляють про зміни, не перетворюючи їх у випадки, кажуть експерти щоденних газет.

Туризм у великих містах Росії може втратити 25 відсотків свого річного прибутку; криза коронавірусу може завдати непоправної шкоди ресторанному бізнесу, пророкує інша новинна стаття.

Всі рекрутери в Росії пройдуть тестування на коронавірус, повідомляє Незалежна газета. Пандемія ще не вплинула на боєздатність російської армії. Військові проводять навчання, навчання, виконують бойові завдання як в країні, так і на її військових базах за кордоном, наприклад в Сирії.

Планується, що весняний комплект буде реалізований вчасно.Крім того, відправка російських фахівців з радіаційної, хімічної та біологічної безпеки в Італію надасть їм цінний досвід, який вони зможуть використовувати при необхідності в Росії, зазначає видання.

“Пандемія повернула світ до традиційної енергії”, – говорить Сайт. Коронавірус і ОПЕК + вносять тектонічні зміни на світовому енергетичному ринку. Найдешевший джерело енергії, вугілля, несподівано став найдорожчим джерелом енергії в світі. І надпотужне паливо-нафта і газ – можуть поховати поновлювані джерела енергії, згідно інтернет-виданню.

Як буде виглядати світовий енергетичний ринок після того, як пандемія закінчиться, задає питання: «подивіться» і відповідає: як тільки все нормалізується, європейці все ще будуть пам’ятати екологічний Порядок денний.

“Таким чином, дешева нафта і газ не будуть остаточно вбивати поновлювані джерела енергії. Але темпи зростання останніх, природно, сповільняться, терміни реалізації проекту не будуть виконані”, – прогнозує експерт Ігор Юшков.

Пандемія вже впливає на навколишнє середовище в усьому світі, повідомляє газета. У Пекіні люди тепер можуть бачити сонце, а в каналах Венеції можна побачити дно, купатися з рибою і лебедями. Тому що вірус зупинив бізнес і транспорт в Китаї і туризм в Італії.

Тим часом, Німецький центр підрахував, що викиди в атмосферу в цьому році скоротяться на 50-120 мільйонів тонн. Вайт додає, що вірусна криза і нетипово теплі зими допоможуть Німеччині досягти поставленої мети щодо зміни клімату.