Друк купонів та поїдання лебедів: інновації у Північній Кореї на тлі продовольчих та економічних проблем

За повідомленням Reuters, Північна Корея була змушена вводити нововведення для вирішення економічних проблем та нестачі продовольства, від друку купонів, як заміну грошей, до вирощування декоративних чорних лебедів для їжі.

Міжнародні спостерігачі вважають, що продовольча та економічна ситуація в Північній Кореї є небезпечною, оскільки запаси врожаю добігають кінця.

Учора на закритих парламентських слуханнях розвідка Південної Кореї повідомила, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин видав наказ, який вимагає, щоб “кожне зерно рису було захищене і всі зусилля були спрямовані на сільське господарство”, – звернувся він до присутніх на слуханні законодавців.

Північна Корея давно страждає від відсутності продовольчої безпеки, і спостерігачі стверджують, що погане економічне управління посилюється міжнародними санкціями через її ядерну зброю, стихійні лиха, а тепер і пандемію COVID-19, яка призвела до безпрецедентного блокування кордонів.

Кім Чен Ин визнав «напружену» продовольчу ситуацію і вибачився за жертви, на які довелося піти громадянам, щоб запобігти епідемії коронавірусу.

Але він також сказав, що цього року економіка покращилася, і Північна Корея спростувала звіт слідчих ООН цього місяця про те, що тисячі найбільш вразливих людей ризикують померти від голоду.

У Північній Кореї офіційно не зареєстровано жодного випадку коронавірусу. Агентства ООН заявили, що Північна Корея нещодавно почала дозволяти постачання допомоги, а дані, опубліковані Китаєм, показують повільне зростання торгівлі.

За повідомленнями різних ЗМІ з посиланням на невстановлені джерела в Північній Кореї, центральний банк друкує купони на готівку на суму близько 1 долара через брак північнокорейських вон банкнот.

Японський веб-сайт Rimjin-gang, керований північнокорейськими опозиціонерами, повідомив, що купони розповсюджуються принаймні з серпня, частково тому, що папір і чорнило для офіційної валюти більше не надходять із Китаю.

“Нестача вон банкнот також може посилитися урядовими заходами проти використання іноземної валюти, особливо долара США і китайського юаня, які широко використовувалися раніше”, – повідомила сеульська NK News, яка підтвердила повідомлення.

Цього тижня державні ЗМІ Північної Кореї рекламували споживання м’яса чорного лебедя, як цінного джерела їжі, та заявили, що нове промислове розведення допоможе покращити життя людей.

“М’ясо чорного лебедя чудове і має лікувальне значення”, – заявила в понеділок газета правлячої партії “Родонг Сінмун”.

“Дослідження з вирощування декоративних птахів для виробництва продуктів харчування розпочалися на початку 2019 року, і влада наказала школам, фабрикам та підприємствам вирощувати продукти харчування та розводити рибу та інших тварин, щоб підвищити свою самозабезпеченість”, – повідомляє NK News.