У Тонгу відправлено літаки для оцінки збитків після виверження вулкана

У понеділок Нова Зеландія та Австралія змогли направити в Тонгу літаки для військової розвідки, щоб оцінити збитки, завдані потужним підводним виверженням вулкана в тихоокеанській острівній державі. Про це повідомляє Ассошіейтед Прес.

Хмара попелу, що піднялася після суботнього виверження, порушила польоти. Нова Зеландія також спробує доставити основні продукти, зокрема таку необхідну питну воду, військово-транспортним літаком у вівторок.

Зв’язок із Тонгою залишається вкрай обмеженим. Компанія, яка має єдиний підводний оптичний кабель, що з’єднує острівну державу з рештою світу, заявила, що він міг бути пошкоджений при виверженні, і на його ремонт можуть піти тижні.

Ця проблема не дозволяє більшості жителів Тонгі користуватися Інтернетом або телефонувати за кордон. Ті, хто встиг відправити повідомлення, описують свою країну як «місячний пейзаж» після цунамі та вулканічного попелу.

Біля берегів Тонгі виникло цунамі висотою близько 80 см. Повідомлень про жертви не надходило, хоча все ще є побоювання щодо долі людей на деяких невеликих островах біля вулкана.