Швейцарія зібрала підписи за референдум проти одностатевих шлюбів

“Громадяни Швейцарії матимуть останнє слово щодо того, чи можуть одностатеві пари вступати в шлюб, коли опоненти зберуть достатньо підписів для проведення обов’язкового референдуму щодо закону 2020 року, яке дозволяє такий шлюб”, – повідомили Reuters і Swissinfo.

Цей закон також дозволяє трансгендерам міняти свію юридичну стать за допомогою декларації, що є серйозною зміною для країни, яка відстає від інших частин Західної Європи в області прав геїв.

“Швейцарський уряд підтвердив, що опоненти мають достатню підтримку, щоб провести референдум про систему прямої демократії в країні. Дата голосування, яке може відбутися найраніше в вересні, буде названа в травні”, – повідомив прес-секретар.

Противники засудили «фіктивні шлюби» і заявили, що одружуватися можуть тільки чоловік і жінка.

Опитування, проведене групою захисту прав геїв Pink Cross, показало, що більше 80 відсотків швейцарців підтримують одностатеві шлюби, що дозволяє припустити, що закон вступить в силу, навіть якщо він буде винесений на референдум.

Франція легалізувала одностатеві шлюби в 2013 році, Німеччина – у 2017 році, а Верховний суд США в 2015 році ухвалив, що Конституція дає одностатевим парам право одружуватися.