Протестуючі забарикадувалися в музеї Прадо в Мадриді

За повідомленнями іспанських ЗМІ, протестуючі забарикадувалися в музеї Прадо в Мадриді.

Вони вимагають зустрічі з прем’єр-міністром Педро Санчесом до кінця місяця і пригрозили вбити себе перед камерами, якщо він не підкориться.

Демонстранти входять в десятки тисяч людей, які постраждали від споживання підробленого рапсового масла в Іспанії.

Найважча криза в галузі охорони здоров’я в історії Іспанії почалася в 1981 році. Через споживання рослинного масла, що продається в бідних кварталах, як оливкова олія, більше 30 000 чоловік захворіли важкою атиповою пневмонією. Майже 5 000 з постраждалих загинули.

Багаторічні дослідження привели до висновку, що захворювання викликане використанням отруйної речовини в складі ріпакової олії промислового призначення.

На власників компаній, що імпортували його з Франції, подали в суд, а державне обвинувачення вимагало тюремного ув’язнення на термін від 10 до 100 тисяч років. В кінцевому підсумку, однак, терміни ув’язнення варіювалися від шести місяців до 20 років. За цим послідували масові протести невдоволених рішенням суду.

Сорок років по тому деякі з залишилися в живих людей, що не отримали лікування, повністю зайняли один із залів музею, заявивши, що вони відчувають себе приниженими і кинутими владою. Троє з них були затримані поліцією.

Близько 15 000 чоловік в Іспанії все ще страждають від отруйної ріпакової олії. Вони шукають підтримки у вирішенні своїх проблем зі здоров’ям і закликають уряд звернути на них увагу.