В Японії визнані одностатеві шлюби

Як повідомляє AFP, невизнання одностатевих шлюбів в Японії є неконституційним, ухвалив японський суд.

Це перше ключове рішення у справі, схвалене активістами.

У 2019 більше десяти одностатевих пар подали позови до окружних судів Японії з вимогою визнання одностатевих шлюбів. Японія – єдина країна G7, яка ще не визнала такі союзи.

У першому рішенні по апеляції суд Саппоро відхилив клопотання про виплату компенсації в розмірі 1 мільйона ієн (9000 доларів) позивачам, які стверджують, що їм було відмовлено в тих же правах, що й гетеросексуальним парам.

Суд заявив, що не підтримає позов про відшкодування збитку, оскільки це може ускладнити прийняття законодавства з цього питання.

Однак в рішенні суду підкреслюється, що невизнання одностатевих шлюбів є порушенням статті 14 Конституції, в якій мовиться, що «всі люди рівні перед законом».

Конституція Японії свідчить, що «шлюб повинен укладатися за обопільною згодою обох статей». На думку уряду, це означає, що одностатеві шлюби «не передбачені» в основному законі.

Але адвокати позивачів і інші експерти стверджують, що в основному законі нічого не говориться про заборону одностатевих шлюбів. Вони стверджують, що формулювання Конституції 1947 року означає тільки гарантію рівності між подружжям й запобігання примусових шлюбів.

Історично Японія в цілому терпимо ставилася до гомосексуалізму, і випадки серед самураїв були зареєстровані в феодальні часи. Але з індустріалізацією і модернізацією Японії в кінці 19 століття в культуру проникли західні забобони проти гомосексуалізму.