Робота і вакансії в Барселоні

Барселона – це надзвичайно красиве іспанське місто, що вражає архітектурною вишуканістю і колоритом. Громадяни Іспанії, які проживають в столиці Каталонії, відрізняються особливим менталітетом, культурою і традиціями. Сотні тисяч туристів з різних куточків планети щорічно відвідують Барселону з метою насолодитися місцевими музеями, кухнею і доглянутими середземноморськими пляжами. Разом з тим багато іноземців мріють про працевлаштування в Іспанії. Левова частка трудових мігрантів, крім головного міста країни – Мадрида, прагнуть знайти роботу саме в Барселоні.

Барселона

Барселона має дуже вигідне географічне розташування, що сприяє зростанню торгівлі та розвитку іспанського бізнесу протягом довгих років. Економіка каталонського регіону приносить країні до 20% ВВП і є стратегічно важливою складовою, що забезпечує добробут країни. Робота в Барселоні для українців у 2017 році доступна в самих різних сферах діяльності – від промислового виробництва до архітектури та дизайну. Про специфіку працевлаштування, варіантах пошуку робочого місця, актуальні вакансії та зарплати в Барселоні в 2017 році піде мова далі.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування в Барселоні
  2. Як знайти роботу в Барселоні
  3. Вакансії та зарплата в Барселоні в 2017 році

Особливості працевлаштування в Барселоні

Позитивні фактори від тривалої трудової міграції в Барселону, що має на увазі оформлення виду на проживання в Іспанії, полягають в естетичному задоволенні від перебування в одному з найкращих міст Європи та способі непогано заробити. Середні зарплати в Каталонії більше ніж в країнах пострадянського простору і в багатьох державах Європейського союзу. У місті розвинена інфраструктура, якісна система охорони здоров’я і рівень освіти. Багато іспанських ВУЗів займають високі місця в міжнародних рейтингах.

Одним з найпрестижніших вважається Барселонський автономний університет. В цілому клімат, спосіб життя каталонців і навколишня атмосфера дуже райдужна. Чого тільки варта знаменита на весь світ футбольна команда і можливість відвідати матчі іспанської Ла-ліги. Однак для успішного пошуку роботи та переїзду в Барселону російськомовним громадянам з країн СНД, включаючи й Україну потрібно розуміти деякі особливості, пов’язані з працевлаштуванням в цьому місті. Наприклад, одвічний мовний бар’єр.

Робота в Барселоні без знання мови практично недоступна. Офіційно в місті застосовуються іспанська і каталонська мови. Причому на останній воліє спілкуватися велика частина жителів. У діловому середовищі та туристичній галузі широко поширена англійська. В цілому для заняття гідної вакансії в Барселоні в 2017 році навички мінімум однії з перерахованих вище мов у іноземця повинні бути. Наступний момент пов’язаний з конкуренцією на місцевому ринку праці. Населення Барселони в 2017 році становить близько 1,7 млн осіб. Це другий показник в Іспанії після Мадрида.Барселона центр фото

Крім того, столиця Каталонії вважається одним з найбільш густонаселених міст в Європі. Понад 17% місцевих жителів – це вихідці з інших країн. Безробіття в Іспанії в поточному році близько 19%. Безпосередньо в Барселоні приблизно аналогічна ситуація, хоча за кілька останніх років стан помітно покращився. Фіксується зростання робочих місць в сільському господарстві та промисловості, зниження в сфері послуг і будівництві. За вакансії в Барселоні українцям доведеться конкурувати не тільки з місцевими жителями та громадянами ЄС, а й з трудовими мігрантами з Марокко, Пакистану, Китаю і багатьох інших країн.

Головна складність претендента полягає в попередньому пошуку роботодавця та укладанні трудового контракту. Без цього переїхати та офіційно здійснювати професійну діяльність в Барселоні не можна. Іспанська компанія звертається із заявою до місцевого Міністерства праці про видачу дозволу на роботу іноземцю, після чого протягом місяця в іспанському консульстві оформляється робоча віза в Іспанію. Зазвичай документ видається на 12 місяців з правом продовження. Через 5 років можна отримати постійне проживання.

Позитивне рішення про надання дозволу на роботу в Барселоні приймається в разі наявності в іноземця дефіцитної професії або відсутності кандидатів на вакансію серед іспанців і європейців (країни ЄС). Термін розгляду заявок може досягати 6-8 місяців. Протягом 30 днів після переїзду кожен закордонний працівник повинен зареєструватися в органах соціального забезпечення та отримати карту, що засвідчує особистість (NIE) в місцевому поліційному відділку. Умови працевлаштування в Барселоні відрізняються для власників «Блакитної карти ЄС», сезонних працівників і помічників по господарству.

Як знайти роботу в Барселоні

Складнощі в економіці та проблеми із зайнятістю в Іспанії роблять процес працевлаштування в Барселоні досить проблематичним. Знайти високооплачуване місце вдається далеко не набагатьом іноземцям. В першу чергу, ретельно підготуйте резюме та супровідний лист. Заздалегідь переведіть документи про освіту та рівень кваліфікації на іспанську мову. Додаткові сертифікати, що підтверджують досвід і професіоналізм – це великий плюс.

Підтягніть мовні навички, особливо англійську та іспанську. Знання інших мов, наприклад, німецької або французької дуже вітаються. У Барселоні розташовані офіси багатьох міжнародних компаній. Пишіть пропозиції про працевлаштування роботодавцям безпосередньо. Зверніть увагу на великі фірми в сфері високих технологій, виробництві промислових товарів і виробів медичного призначення. Наприклад, фармацевтичні компанії – Almirall Prodesfarma, Esteve і Uriach.

Відвідайте столицю Каталонії в туристичних цілях. Спробуйте завести ділові знайомства, поспілкуйтеся з місцевими жителями та іммігрантами, особливо російськомовними. Навіть звичайна прогулянка вулицями або чашка кави в барі може принести несподіваний позитивний результат в пошуку роботи в Барселоні. Проявляйте активність в інтернеті. Заходьте на тематичні форуми та групи в соціальних мережах. Шукайте однодумців і цікавтеся досвідом інших трудових мігрантів.

Форуми трудовіх мігрантів Барселона фото

Вакансії та зарплата в Барселоні в 2017 році

Попри певні труднощі Іспанії, Барселона залишається економічно потужним європейським містом. Тут добре розвинені різні галузі, включаючи обробну промисловість, автомобілебудування, банківський сектор, туризм, логістику, сільське господарство, виробництво фармацевтичної продукції, мистецтво, сферу високих технологій, торгівлі, послуг та багато іншого. Тому в порівнянні з іншими іспанськими регіонами робота в Барселоні в 2017 році для іноземців є.

Разом з тим вартість життя в Каталонії, зокрема, ціни на нерухомість і комунальні послуги, досить високі, а зарплата відносно низька, на відміну від більш розвинених західноєвропейських країн, наприклад, Німеччини й Великобританії. Мінімальна оплата праці в Іспанії дорівнює 825,65 євро на місяць. Середня заробітна плата в Барселоні в 2017 році складає близько 1800-2000 євро на місяць після сплати податків. Все залежить від рівня кваліфікації, професії та роботодавця.

Вакансії в Барселоні для українців у 2017 році знайдуться для досвідчених працівників у сфері IT і телекомунікацій. У місті діє понад 2000 компаній у цих областях. Варто звернути увагу на хімічну, фармацевтичну, автомобільну, медичну, будівельну галузь та біотехнології. Впевнене володіння англійською мовою допоможе працевлаштуватися оператором колл-центру або викладачем. Студентам часто пропонується сезонна робота в Барселоні в туристичній сфері.

Кваліфікованим фахівцям з-за кордону платять більше ніж 1500 тисяч євро на місяць. Працівники без кваліфікації можуть знайти роботу в Барселоні офіціантами, помічниками кухаря, барменами, покоївками в готелі, нянями, доглядальницями. Середня щомісячна зарплата в цих сферах не перевищує 800-1200 євро, а конкуренція дуже значна. Більш того, легально працевлаштуватися в таких професіях в даний час важко.