Як відкрити бізнес в Іспанії

Іспанія – це сонячна і тепла країна на південному заході Європи. Зручне географічне розташування, розвинена економіка і членство в ЄС створюють комфортні умови для відкриття бізнесу в Іспанії, що дасть можливість отримати іспанський вид на проживання та надалі оформити постійний статус.відкриття бізнесу в Іспанії

Попри світову фінансову кризу 2008-2009 років, яка значно знизила темпи економічного зростання Іспанії, шляхом ефективних реформ уряду в 2015-2016 роках ситуація стабілізувалася і довіру інвесторів було відновлено. У рейтингу агентства Doing Business на 2017 рік по доступності відкриття і ведення бізнесу Іспанія займає 32-е місце з 190 країн світу.

Ринок збуту в Іспанії розподіляється на населення в 48,1 млн осіб, з яких близько 23 млн – це потенційна робоча сила. А при рівні безробіття в 20% знайти кваліфікованих фахівців не складе труднощів. Крім того, іспанський експорт націлений на найрозвиненіші країни Європи – Францію, Німеччину, Великобританію, Італію та Португалію. Основні товари – це харчі, транспорт, обладнання і медикаменти.

Крім ділової активності сам підприємець або члени його сім’ї можуть отримати якісну вищу освіту в Іспанії, знайти роботу та в перспективі отримати іспанське громадянство. У цій статті ми розглянемо основні моменти відкриття та ведення бізнесу в Іспанії для українців та інших іноземців з країн СНД.

ЗМІСТ

  1. Ведення бізнесу в Іспанії
  2. Напрямки для бізнесу в Іспанії
  3. Як відкрити бізнес в Іспанії
  4. Форми власності та податки на бізнес в Іспанії
  5. Бізнес-віза в Іспанію

Ведення бізнесу в Іспанії

У будь-якій країні світу бізнес будується на ділових контактах і людських відносинах. Іспанія в цьому сенсі не те що не виняток, а яскравий приклад того, як специфіка місцевої культури може вплинути на досягнення успіху. Можна виділити кілька основних особливостей ведення бізнесу по-іспанськи.

Географія. В Іспанії 17 автономних регіонів. Кожному з яких притаманні певні ментальні відмінності. Наприклад, мова, крім офіційного іспанського, у багатьох містах люди віддають перевагу спілкуванню на місцевому діалекті – каталонському, баскському, галицькому. Іноді можуть простежуватися особливості в поведінці, такі як пунктуальність, надійність, дотримання формальностей, довіру і так далі. Тому при відкритті бізнесу в Іспанії, вибір міста матиме велике значення.

Ділові зустрічі. Переговори та укладання угод в Іспанії рідко відбуваються в офісах компаній і тим більше без особистих контактів, зазвичай для цього використовують кафе і ресторани. Запізнення на 15-30 хвилин вважається нормою, стиль одягу обов’язково діловий, особлива увага приділяється взуття. До обговорення бізнесу зазвичай переходять після розмови на сторонні теми до кінця трапези, яка може розтягнутися на кілька годин.

Ментальність. Іспанці звикли до розміреного життя, в тому числі й в діловій сфері, люди дуже доброзичливі та відкриті, багато говорять і жестикулюють. До цього треба звикнути та реагувати спокійно.

Напрямки для бізнесу в Іспанії

Бізнес фото

Серед популярних напрямків для бізнесу в Іспанії особливо виділяються туристичний сектор і сфера громадського харчування (кафе, бари, ресторани). Будівельна галузь, яка в останні роки зазнавала спаду, сьогодні піднімається на новий рівень.

Як і в усьому світі перспективним напрямком є сфера IT. Можна відкрити роздрібний магазин, торгувати ювелірними виробами, книгами, продуктами. Багато напрямків у сфері послуг – салони краси, фітнес-клуби, прокат велосипедів. Деякі іноземці займаються нерухомістю.

Ще один варіант – купити бізнес в Іспанії.Тут знадобляться серйозні фінансові вкладення, досвід, місцеві юристи та посередники. Найбільш популярний готовий бізнес в Іспанії – це купівля бару, готелю, ресторану, винного льоху, та якщо маєш бажання й компанії з прокату автомобілів. Головне, не зациклюватися на російськомовній аудиторії, а намагатися по максимуму використовувати туристичний потенціал Іспанії. Також необхідно проаналізувати ринок на предмет конкуренції та споживчий попит.

Як відкрити бізнес в Іспанії

Закони Іспанії не передбачають будь-яких особливих складнощів для відкриття бізнесу іноземцями. Залежно від регіону та сфери діяльності, знадобляться достатні фінансові кошти, бізнес-план, освіта й досвід. Для громадян країн СНД основною складністю є отримання довгострокової бізнес-візи в Іспанію. Буде потрібно спеціальне підтвердження про те, що компанія успішно функціонує, створює робочі місця і сплачує податки.

На відстані цього домогтися досить проблематично. Однак вихід є, можна купити готовий бізнес, на час відкриття компанії оформити туристичну візу, купити нерухомість в Іспанії, отримати дозвіл на роботу і працевлаштуватися в своїй фірмі. У будь-якому випадку необхідно звернутися до фахівців і рішення завжди знайдеться.

Вартість і процедура реєстрації бізнесу в Іспанії

  1. Кожному іноземцю для відкриття бізнесу в Іспанії необхідно отримати ідентифікаційний номер платника податків (NIE). Для цього в спеціальний відділ для іноземців в місцевому управлінні поліції подається відповідна заява.
  2. Оформити сертифікат унікальності назви компанії. Зробити це можна на спеціальному сайті, особисто або поштою. Процедура займає близько 2 днів, вартість в районі 16,25 євро.
  3. Відкриття рахунку в банку та отримання депозитного сертифіката. Мінімальний внесок до статутного капіталу становить 3000 євро. Робиться це протягом дня.
  4. У нотаріуса оформлюється Акт державної реєстрації. Процедура може зайняти 3-4 дні.
  5. Подати заяву на ідентифікаційний податковий номер (CIF). Попередньо необхідно завантажити та заповнити податковий звіт форми 036. Бланк доступний на сайті – agenciatributaria.es.
  6. Реєстрація в місцевому податковому управлінні документації компанії, оформленої у нотаріуса.
  7. В місцеве управління Registro Mercantil надаються оригінали всіх документів. Компанія вноситься до єдиного реєстру комерційних організацій Іспанії. Процедура займає не менше 15 днів. Вартість реєстрації близько 250 євро.
  8. Отримання постійного ідентифікаційного податкового номера (CIF) і реєстрація в фондах соціального страхування.

В цілому бюрократична процедура реєстрації компанії в Іспанії досить складна, щоб уникнути помилок краще скористатися допомогою фахівців.

Форми власності та податки на бізнес в Іспанії

Податки фото

В Іспанії існує широкий вибір форм власності для ведення бізнесу. Найбільш популярні такі:

Товариство з обмеженою відповідальністю (S.L.) Мінімальний розмір статутного капіталу – 3006 євро. Необхідна кількість засновників 1 людина. Відповідальність в межах майна фірми.

Акціонерне товариство (S.A.) Мінімальний розмір статутного капіталу – 60100 євро. Необхідна кількість засновників 1 людина. Відповідальність в межах майна фірми. Управлінням компанією повинен займатися мінімум один резидент Іспанії.

Ставки основних податків в Іспанії у 2017 році

  • Загальна ставка податку на прибуток – 25%. Новостворені компанії перші два роки платять 15%.
  • Загальна ставка ПДВ – 21%. Пільгові ставки 10% (медичні препарати) і 4% (харчі та газети).
  • Прибутковий податок прогресивна ставка – від 19% (до 12450 євро) до 45% (більше ніж 60000 євро).

Бізнес-віза в Іспанію

Для законного перебування на іспанській території та здійснення підприємницької діяльності необхідно отримати бізнес-візу в Іспанію. Зазвичай оформляється довгострокова віза типу D, що дозволяє легально перебувати в країні більше ніж 90 днів.

Документи для бізнес-візи в Іспанію в 2017 році

  1. Заповнена анкета на візу до Іспанії.
  2. Закордонний і цивільний паспорт (копії всіх сторінок).
  3. Дві кольорові фотографії (3,5 × 4,5 см).
  4. Страховий поліс.
  5. Довідка про відсутність судимості.
  6. Медична довідка.
  7. Запрошення від компанії або підтвердження здійснення бізнес-діяльності у вигляді витягу з торгового реєстру.

У разі необхідності співробітники Консульства Іспанії можуть зажадати додаткові документи.