Еміграція в Словенію із України – плюси та мінуси переїзду на ПМП

Багатьох громадян з країн колишнього СРСР приваблює еміграція в Європу, в Словенію виїжджають з України ті, хто хоче знайти стабільність і забезпечену старість. Привертає приїжджих хороше екологічне середовище регіону, гідний рівень життя, хороші умови для категорії населення із середніми фінансовими можливостями. Додаткова значна перевага словенських громадян – можливість без візи перетинати кордони країн з шенгенської зони та 130 інших держав.

еміграція в Словенію із України

Розвиватися і жити на європейському рівні саме тут жителі з України та інших країн СНД, прагнуть через ті причини, що період адаптації для них тут проходить набагато легше. Мови, звичаї, культурні традиції та навіть зовнішність у слов’янських народів схожі, завдяки чому їм легше знайти порозуміння і підтримку один в одного.

Зміст

  1. Що змінилося в 2015 році?
  2. Програма «Возз’єднання»
  3. Бізнес програма
  4. Плюси та мінуси переїзду
  5. Загальні міграційні положення
  6. Що потрібно для ВНП?
  7. ВНП при укладенні шлюбу
  8. Підприємницький ВНП
  9. Робочий ВНП
  10. ВНП для студентів
  11. Придбання нерухомості

Що змінилося в 2015 році?

Варто відзначити, що в 2015 році в словенському міграційному законодавстві мали місце деякі зміни, які стосуються розміру статутного капіталу, суми внеску та інших нюансів оформлення ВНП і його продовження. Неприємним нововведенням влади для приїжджих з України стало те, що новими правилами ускладнилося отримання виду на проживання за програмою возз’єднання сім’ї.

Програма «Возз’єднання»

До зміни законодавства, перший емігрант, який прибув в цю країну, облаштувавшись і отримавши ВНП, міг відправляти запрошення членам своєї сім’ї, що залишилися на батьківщині. Тепер же до моменту возз’єднання рідних повинно пройти не менше ніж рік. Тільки продовживши дозвіл на другий рік життя, приїжджий житель може забирати до себе рідних.

Текстові зміни, що мали безліч формулювань, обмовлялися законотворцями довгий час. Впровадити їх у життя змогли лише в кінці 2014 року. На думку влади, таке нововведення в міграційному законодавстві має скоротити відсоток людей з України, які відразу по приїзду чекають соціальної підтримки.

Отримувати виплати та інші види матеріальної допомоги вони хочуть відразу, до працевлаштування. Як вважають представники законодавчої гілки влади, цей рік потрібен людині для перевірки себе, для оцінки того чи зможе він отримувати дохід необхідний для забезпечення стабільності себе і рідних, в наявних умовах.

Бізнес програма

Дещо ускладнилася процедура ПМП в Словенії для українців, які приїжджають з метою відкриття та розвитку бізнесу. Мало того, що підвищилася сума статутного капіталу, ретельніше стали перевіряти й ефективність, потенціал та працездатність новостворених підприємств. Зміни торкнуться не тільки тих, хто планує переїзд в ці краї, нові заходи будуть застосовані й до тих, людей, що вже знаходяться тут.

Плюси та мінуси переїзду

Коротко про головне:
  1. Можливість розвитку бізнесу при функціонуванні ефективної та лояльної податкової системи.
  2. Гідний рівень життя.
  3. Сприятлива політична ситуація.
  4. Гарна екологічна ситуація.
  5. Можливість працевлаштування на вакансію з середнім рівнем заробітної плати.
  6. Безвізовий режим переміщення по країнах Європейського Союзу.
  7. Гідна якість медичного обслуговування.
  8. Безкоштовна освіта для дітей в загальноосвітніх школах, вищих закладах освіти.

 

Недоліки:
  1. Дуже високі ціни на житлову нерухомість.
  2. Складна система розвитку бізнесу. В останні роки близькість до моря та екологічну чистоту регіону стали використовувати для розвитку туризму. Кількість підприємців зростає. При жорсткій конкуренції якості послуг, що надаються владою стали приділяти велику увагу, підвищуючи вимоги до умов ведення бізнесу.
  3. Високий податковий збір, що стягується при в’їзді.
  4. Високий європейський рівень цін на харчування, одяг і речі першої потреби.

Загальні міграційні положення

Покрокова інструкція по переїзду:

  1. Оформлення візи. Для того щоб зрозуміти чи хочете Ви залишатися тут назавжди потрібно прожити мінімум одну декаду. Деякий час потрібно для знайомства, адаптації та звикання.
  2. Отримання ВНП в Словенії.
  3. Життя в цій місцевості протягом 5 років.
  4. Оформлення ПМП.
  5. 5 років жити в країні з новим статусом.
  6. Отримання громадянства.

Що потрібно для ВНП?

Отже, бізнесменам які переїхали, через півроку після відкриття своєї справи або відразу після придбання фірми потрібно подбати про наступне:
  1. Довідка про відсутність судимостей. Отримати цей документ потрібно в органах МВС за місцем проживання, на батьківщині. Там же потрібно подбати про переведення тексту на словенську мову. Справжність перекладу підтверджується апостилем. Довідка вважається дійсною 3 місяці з дня її видачі.
  2. Оформлення медичного поліса. Вартість страховки тут коштує від 30 тисяч євро.
  3. Забезпечення фінансовою незалежністю себе і членів сім’ї. Розрахунок проводиться з урахуванням мінімальної словенської заробітної плати, сума одного окладу повинна бути передбачена на кожного члена сім’ї.
  4. Оформлення дубліката свідоцтва про шлюб. Важлива обставина: на розгляд приймається копія документа, з терміном давності від півроку. Він підлягає перекладу на словенську мову і запевненням апостилем. Термін дії такого документа – 6 місяців.
  5. Копії свідоцтва про народження кожної дитини. Документ повинен бути переведений і завірений в стандартному режимі. Термін дії його аналогічний попереднім.

Документи про укладення шлюбу та копії свідоцтв про народження потрібні тим приїжджим, які мають намір перевозити сім’ю.

ВНП при укладенні шлюбу

Еміграція до Словенії з України можлива при укладанні шлюбу мігранта з громадянином / громадянкою цієї держави. Але створювати шлюб заради отримання прав не повинно стати метою, питання переїзду потрібно розглядати, якщо відносини переходять на нову логічну стадію.

Шлюб не є умовою для автоматичного присвоєння всіх цивільних прав. Узаконивши відносини можна тільки отримати вид на проживання в Словенії. Документ про укладення шлюбу може бути виданий в будь-якій державі, головне щоб дублікат був переведений і завірений.

Через неправомірне використання програми «Одруження» і кількості фіктивних шлюбів, були посилені заходи в цьому відношенні. Перед видачею чергового дозволу, пару перевіряють, на предмет істинності їхнього шлюбу. У разі обману, приїжджому гостю загрожує депортація, а залишився громадянину – штраф.

Підприємницький ВНП

Бізнес-імміграція до Словенії – оптимальний в усіх відношеннях план реалізації переїзду всієї родини та забезпечення себе стабільним доходом. Після вступу в силу законодавчих змін тривалість всієї процедури, з моменту подачі заявки, до отримання дозволу обчислювався 3-5 місяцями. Сьогодні на аналогічний процес знадобиться від 6-12 місяців. Зросла сума статутного капіталу до 10 тисяч євро, а розмір інвестиційного фонду повинен бути в розмірі 30-50 тисяч євро.

Тільки після відкриття, придбання бізнесу, підприємець може розраховувати на отримання бізнес візи, а вже потім він може отримати ВНП. Тільки після однорічного успішного існування і розвитку бізнесу, влада після численних перевірок зможе видати дозвіл на перевіз сім’ї.

Робочий ВНП

Робоча віза оформляється на підставі письмового підтвердження роботодавця про готовність прийняти його на роботу. Основна вимога до претендентів – кваліфікація та знання мови. З другою обставиною приїжджі справляються дуже швидко, тому що слов’янські мови багато в чому схожі. Безкоштовні мовні курси спрощують процес. Складність такої програми полягає в тому, що рівень безробіття в державі досить високий, що ускладнює процес працевлаштування мігрантів.

Працевлаштування фото

Хороші перспективи в працевлаштуванні в Словенії для IT-ти фахівців, психологів та медичних працівників. Але через дорожнечу, зароблених коштів не завжди вистачає для перекриття витрат. Для різноробочих тут відкриваються не зовсім райдужні перспективи, їм складно, а часом і зовсім неможливо знайти гідний варіант.

Видається робоча віза на 1 рік. Після чого, дозвіл можна продовжити ще на 1, а після на 3 роки. Далі можна розраховувати на ПМП. Проживши в такому статусі ще рік, мігрант зможе давати запрошення рідним за програмою «Возз’єднання родини”.

ВНП для студентів

Словенські дипломи котируються і цінуються на європейському ринку. Основоположним фактором, що приваблює сюди закордонних студентів – можливість отримання безкоштовної освіти. Звичайно, іноземцям отримати її не так просто. Спочатку місця розподіляються між корінними жителями та дітьми приїжджих людей зі статусом ПМП. Аспіранти також можуть вчитися безкоштовно. Для отримання ступеня бакалавра і магістра потрібно вносити повну вартість за курс.

Студент може отримати ПМП, що дозволить йому перевезти сюди своїх рідних. Однак новим законодавством передбачені жорсткі заходи контролю за даною імміграційною галуззю. Рік навчання дорівнює 0,5 року роботи, при підрахунку підстав для видачі громадянства. Але шанси працевлаштуватися у випускників слов’янських закладів освіти досить високі, що приваблює молодих людей з країн СНД.

Придбання нерухомості

Купуючи житлову площу, іноземний громадянин може розраховувати на дозвіл на проживання тимчасового типу. Але купувати тут нерухомість громадянам, країни яких не входять в шенгенську зону, заборонено. Для цієї категорії приїжджих передбачена інша програма – покупка будинку, квартири або офісу вже після отримання ВНП. Другий варіант – мігрувати по бізнес-програмі, потім придбати житлову нерухомість і оформити її на свою компанію.

Більш складними в порівнянні з попередніми роками, виявилися умови еміграції в Словенію з України в 2016 – 2018 р. У зв’язку з порушенням налагодженої еміграційної схеми, багато іноземних громадян виявилися просто не готовими до таких змін. Непосильним для значної частини мігрантів стала підвищена сума податкового збору. Ще частина охочих відсіялась через неготовність жити нарізно зі своєю сім’єю цілий рік. Ну, той, хто мав намір переїжджати для розвитку власної справи, переглядає свою здатність відкрити справу в нових суворих умовах.