Закон про квоти для працевлаштування після 45-ти явно пробуксовує

В Державній службі зайнятості на сьогоднішній день зареєстровано близько 200 тисяч кандидатів на працевлаштування, яким більше сорока п’яти років.

 ищу работу

Починаючи з 1 січня 2018 року, український уряд ввів квоти для роботодавців щодо прийому на роботу людей, вік яких перевищує 45 років. Але практика показує, що працевлаштування цієї категорії безробітних, як і раніше, залишається справою рук самих людей, які втратили роботу. Дані Держслужби зайнятості красномовно підтверджують цей факт: з числа працевлаштованих безробітних у вересні тільки кожен десятий у віці старше 45-ти. Однак, у відділах кадрів підприємств запевняють, що ніякої дискримінації для людей старшого віку при прийомі на роботу немає.

Фірма, в якої працюють від 8 до 20 осіб, зобов’язана мати хоча б одного працівника у віці «45+», а більш великі підприємства – не менше 5 відсотків від загального числа працюючих. У разі відмови роботодавець повинен буде заплатити штраф у розмірі двох мінімальних зарплат (на сьогодні це 7 446 гривень).

Згідно зі статистикою, найбільш затребувані вакансії для «старичків» – медпрацівник, вчитель, інженер з охорони праці, електрик, водій, слюсар, кухар, продавець. Тобто людина може розраховувати на заробітну плату від 4 до 7 тисяч гривень. На переконання експертів ринку праці запровадження квоти не дало очікуваного ефекту.

Нагадаємо, раніше ми писали про середньої заробітної плати в Україні, яка на сьогодні становить близько 9 тисяч гривень.

Джерело: www.eurabota.ua

05.11.2018