Після 50 років очікування: в Словенії відкривається перша мечеть в країні

Як повідомляє AFP, в столиці Словенії Любляні була відкрита перша мечеть в країні. Це сталося після подолання низки фінансових перешкод і розгрому правих опозиційних партій, через 50 років після того, як був зроблений запит на будівництво.

Противники проекту – в тому числі ті, хто критикує його катарське фінансування – неодноразово намагалися зупинити його. На місці його будівництва були виявлені свинячі голови і кров.

Глава ісламського співтовариства муфтій Неджад Грабус сказав, що відкриття мечеті стало «поворотним моментом».

«Словенія є останньою колишньою югославською державою, в якій з’явилася мечеть. Це робить Любляну столицею, а не провінційним містом на краю світу», – заявив він на прес-конференції.

Мусульмани, в країні з переважно католицьким більшістю, вперше звернулися з проханням про мечеть в кінці 1960-х років, в той час як Словенія все ще була частиною колишньої комуністичної Югославії. Зрештою, співтовариство отримало дозвіл 15 років тому, але зіткнулося з протидією з боку правих політиків і груп, а також з фінансовими проблемами. Будівництво, розпочате в 2013 році, коштувало близько 34 мільйонів євро (39 мільйонів доларів США), з яких 28 мільйонів євро є пожертвами Катару.

Розташована в напівпромисловому районі Любляни мечеть, яка може вмістити до 1400 чоловік, є серцем ісламського культурного центру. Тут знаходяться громадські офіси, навчальний центр з бібліотекою, ресторан, баскетбольний майданчик, житло для мусульманського духовенства і 40-метровий мінарет.

Всі будівлі в центрі зроблені з білого бетону в поєднанні зі сталлю, склом і деревом. Усередині мечеті височить великий блакитний купол, який доходить до самого неба і нагадує знамениті мечеті, такі як Стамбульська блакитна мечеть.

До теперішнього часу мусульмани, які становлять 2,5% населення країни, та є другою за величиною релігійною групою, згідно з переписом 2002 року, проводять церемонії в орендованих спортивних залах або інших будівлях.