Канцлери Німеччини і Австрії переглянули бюджетні рамки ЄС на 2021-2027 роки

Вихід Британії з ЄС посилить бюджетний тиск на інші країни ЄС. Про це сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель після зустрічі зі своїм австрійським колегою Себастьяном Курцем в Берліні, повідомляє БТА.

Меркель сказала, що Німеччина і Австрія працюватимуть в тісній координації з цього питання. Курц сказав, що бюджетні пропозиції нової Європейської комісії були занадто високі, сказав він. В даний час в ЄС обговорюються довгострокові бюджетні рамки на 2021-2027 роки.

Європейська комісія пропонує виділити 1,11 відсотка валового внутрішнього продукту ЄС для фінансування європейських програм на суму 1,14 трильйона євро. Німеччина, яка є найбільшим нетто-платником в загальному бюджеті ЄС, наполягає не на 1,11, а на 1 відсоток.

Курц також сказав, що його країна розглянула пропозицію Європейської комісії про бюджет в розмірі 1,11 відсотка від переоцінки ВВП. За його словами, питання бюджету дуже важливе для країн-платників, таких як Австрія і Німеччина.

На прес-конференції канцлер Австрії висловив надію, що комітет висуне нову пропозицію, що послужить основою для єдиної позиції. Меркель дала зрозуміти, що готова піти на компроміс у залежності від того, як будуть витрачені гроші.

Загальна сільськогосподарська політика Союзу, передбачає великі субсидії фермерам, які поглинають значну частку фінансування. Агентства нагадали, що університети, студенти та інші сфери також отримують значні кошти від європейських програм.