Іран і Афганістан відкрили перше залізничне сполучення між собою

“Лідери Ірану і Афганістану відкрили перше залізничне сполучення між двома країнами. Вони висловили надію на поліпшення торговельних зв’язків в регіоні”,- повідомляє AP.

140-кілометрова залізнична гілка з східного Ірану до західного Афганістану буде продовжена ще на 85 кілометрів до афганського міста Герат.

Проект вартістю 75 мільйонів доларів був розпочатий в 2007 році, коли Іран фінансував будівництво по обидві сторони кордону в рамках допомоги та з метою розвитку Афганістану.

Під час відеоконференції президент Ірану Хасан Рохані зазначив, що це «один з історичних днів» у відносинах між двома країнами. Він додав, що Ірану вдалося прокласти маршрут, не дивлячись на санкції США.

Президент Афганістану Ашраф Гані назвав залізницю «цінним подарунком Ірану», який допоможе відновити Шовковий шлях. Для відкриття лінії були запущені товарні потяги.

Іран сподівається стати регіональним транспортним вузлом, що дозволяє Афганістану і іншим азіатським країнам доставляти товари в іранські порти. Ісламська Республіка вже має залізничне сполучення з Туркменістаном, Туреччиною і Пакистаном.