Естонія: корисна інформація для біженців з України

В’їзд до Естонії для українських біженців дозволено за будь-якими документами, Covid-обмеження знято.

Статус тимчасового захисту

Військові біженці – громадяни України та члени їх сімей, які прибули до Естонії – можуть отримати статус тимчасового захисту в Департаменті поліції та прикордонної охорони. Тимчасовий захист забезпечує громадян України та членів їх сімей з числа військових біженців видом на проживання на рік.

Після отримання тимчасового захисту військові біженці отримують такі самі права, як і у жителів Естонії, наприклад, право на здобуття освіти, право працювати і таким чином отримати медичне страхування.

Статус тимчасового захисту не є обов’язковим. Всі громадяни України мають право перебування в країні і без нього. Докладніше про всі нюанси тимчасового притулку читайте на https://www.tallinn.ee/ukr/ukraina/voprosy.

Пункти прийому біженців, організовані Урядом Естонії:

  • Таллінн: Niine 2 (8:15 – 17:00, з понеділка по п’ятницю), +372 600 0677 (9 – 17)
  • Пярну: Pikk 18 (24/7), +372 5349 9911 (24/7)
  • Тарту: Riia 179a (24/7) +372 53 770 588

В’їзд з тваринами дозволено та спрощено. Всі, хто в’їжджає в Естонію з собакою, кішкою або білим тхором, повинні при першій нагоді проінформувати Сільськогосподарський та продовольчий департамент (PTA). Для цього слід заповнити бланк повідомлення (https://pta.agri.ee/koera-kassi-ja-valgetuhkruga-ukrainast-eestisse) та надіслати його на пошту pta@pta.agri.ee. За потреби заповнити бланк допоможуть представники місцевих самоврядувань, прикордонних пунктів, готелів, центрів біженців. Детальніше тут https://pta.agri.ee/ru/node/569#—2.

Фінансова допомога

Люди, які отримали тимчасовий захист, мають право отримувати прожиткову допомогу та іншу соціальну допомогу.

Якщо у біженця є місце проживання, за яке йому не потрібно платити, він може отримувати допомогу на купівлю продуктів харчування та предметів першої необхідності у розмірі €150/місяць на першого члена сім’ї, €120 на місяць на кожного наступного дорослого члена сім’ї та по € 180 – на кожну дитину. Якщо людина або сім’я має житло, витрати на яке він компенсує самостійно, є можливість клопотати також про отримання прожиткової допомоги на часткову компенсацію витрат на житло.

Отримати консультацію та подати клопотання щодо отримання прожиткової допомоги можна після отримання тимчасового захисту у Центрі зустрічі біженців за адресою: Таллінн, Нійне, 2 (https://www.tallinn.ee/ukr/ukraina/Tsentr-bezhentsev-v-Tallinne).

Люди, які отримали статус тимчасового захисту ЄС, мають право отримувати й інші грошові допомоги, наприклад, сімейні. Детальніше тут https://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/ru/deti-semi/vidy-semeynyh-kompensaciy.

Трансфер

З Варшави до Естонії можна дістатися регулярними маршрутами, такими як Flixbus, Ecolines, LuxExpress (ціни 40-70 євро).

Житло

https://kinnisvara24.delfi.ee/ru/ukraini/abi

https://icanhelp.host/

https://www.host4ukraine.com/

https://takecarebnb.org/en

https://www.sharemyhome.org/uk/i-need-a-home

https://prykhystok.in.ua/find

Місцеві сайти для оренди житла:

www.kv.ee

www.city24.ee

Інша допомога із житлом:

https://www.pagulasabi.ee/ru/meeskond

Центр біженців у Таллінні (https://www.tallinn.ee/ukr/ukraina/Tsentr-vstrechi-voennyh-bezhentsev-v-Tallinne)

Фб-сторінка Естонського центру біженців (https://www.facebook.com/pagulasabi)

Робота

Форма для пошуку роботи в Естонії (https://docs.google.com/forms/d/1G1wcXKcRYa9JyowBQarhlkPcm0s-xurFtEi1ovZaJco/viewform?edit_requested=true).

Вакансії для українців (https://www.onlineexpo.com/ru/rabota-dlia-ukraintcev-v-estonii/vakansii).

Вивчення естонської мови

З 4 квітня по 29 травня проводиться безкоштовний онлайн-курс вивчення естонської мови Õpi ja räägi minuga (Вчись і говори зі мною), організований Multikey Online School за підтримки міста Таллінна. Зареєструватися на курс можна за посиланням (https://learn.multikey.app/A1_kodurahu_april).

Особи, які отримали тимчасовий захист, зобов’язані пройти програму адаптації у межах вивчення мови рівень A1. Курси розпочнуться влітку 2022 року. Інформацію про курси повідомить Департамент поліції та прикордонної охорони по e-mail, направивши на сторінку реєстрації на курси www.settleinestonia.ee.

Розпочати самостійне вивчення мови можна на сайті http://www.keeleklikk.ee/.

Чати допомоги

Естонський рада у справах біженців (https://www.facebook.com/pagulasabi/)

Українці в Естонії (https://www.facebook.com/ukrainians.in.estonia/)

Український культурний центр (http://ukk.ee/uk/)

Централізований сайт юридичної допомоги для українців: https://ukrainelegalaid.org

Корисна інформація

Посольство України в Естонській Республіці. Адреса: Таллінн, вул. Лахе, 6. +372 6015815, +372 6015835, телефон гарячої лінії: (+372) 5887 4477 (цілодобово). emb_ee@mfa.gov.ua, embassyukraine.ee@gmail.com.

Джерело: https://t.me/tripmydream