Лавров: Спроби зірвати «Північний потік – 2» приречені на провал

Спроби західних країн підірвати проект «Північний потік – 2», як і раніше, будуть, але всі вони приречені на провал, тому що він вже реалізований «майже до останньої милі».

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, виступаючи перед професорами і студентами Балтійського федерального університету ім. Іммануїла Канта.

Як зазначив глава МЗС Росії, Єврокомісія, всупереч офіційній думці юристів організації, заднім числом поширила дію третього енергопакету Євросоюзу на «Північний потік – 2».

«Повторюю ще раз, за ​​нами стоять не тільки рішення двох країн, Росії та Німеччини, підтримувані багатьма членами Євросоюзу. За нами стоїть законне право, яке ми будемо захищати », – підсумував міністр.

Проект «Північний потік – 2» передбачає будівництво двох газопроводів загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік від берегів Росії через Балтійське море до Німеччини. Роботи були припинені в грудні 2019 року, після того, як Swiss Allseas відмовилася від прокладки труб через можливі санкції США. Але з грудня 2020 року будівництво газопроводу відновилося після річної перерви.

В кінці липня було оголошено, що будівництво «Північного потоку-2» завершено на 99%, а баржа «Фортуна» все ще працює на останній ділянці. Перша нитка газопроводу була здана в червні цього року.