Словаччина готується ухвалити закон, що обмежує аборти

Як повідомляє Euronews, словацький парламент лише одним голосом відхилив спірний законопроект, який обмежує аборти в країні.

67 із 134 депутатів, які були присутні у парламенті на 150 місць у четвер, проголосували за. Аналогічну пропозицію про обмеження абортів було відхилено рік тому, також із одним голосом.

Законопроект було внесено депутатами-консерваторами від «Звичайних людей», провідної партії в коаліційному уряді, який очолює прем’єр-міністр Едвард Хегер.

Серед пропозицій було продовження обов’язкового періоду очікування з 48 до 96 години, перш ніж жінки зможуть зробити аборт на свій вибір. Жінкам також доведеться зазначити причини переривання вагітності, а так звану «рекламу абортів» буде заборонено, що, у свою чергу, зменшить доступ до медичної інформації.

Аборти дозволені протягом перших 12 тижнів вагітності у Словаччині, яка, як і Польща, є римсько-католицькою «фортецею» у Східній Європі. Після закінчення цього терміну вони можливі лише за певними медичними показаннями.

Проте лікарі у Словаччині мають право відмовити у перериванні вагітності через відмову від військової служби за переконаннями.