Рада Європи: “Закриття Російського Меморіалу правозахисникам буде руйнівним”

Закриття шановної російської правозахисної організації «Меморіал» завдасть «нищівного удару» російському громадянському суспільству. На цьому наголосив генеральний секретар Ради Європи, загальноєвропейського правозахисного органу, повідомляє AFP.

«Закриття «Меморіалу» завдасть ще одного нищівного удару по громадянському суспільству, яке є ключовим елементом будь-якої демократії», – наполягає Марія Пейчинович Бурич, закликаючи російську прокуратуру переглянути оголошений учора крок із закриття правозахисної організації.

“Меморіал”, найстаріша правозахисна організація в Росії, повідомила, що Верховний суд Росії повідомив її про подання прокуратурою клопотання про розпуск організації за систематичні порушення законодавства про “іноземних агентів”.

Термін «іноземний агент», що використовувався за радянських часів, змушує людей або організації розкривати джерела фінансування та маркувати всі свої публікації, у тому числі повідомлення в соціальних мережах, ярликом або можуть бути оштрафовані.

Меморіал, який регулярно згадується як потенційний лауреат Нобелівської премії миру, але ніколи не вигравав, проводить кампанію за збереження історичної пам’яті у Росії та проти порушень прав людини, особливо у регіоні Північного Кавказу.

Бурич охарактеризував дії російської прокуратури як «дуже сумні».

Вона різко розкритикувала правило статусу «іноземного агента», наполягаючи на тому, що «цей закон затаврував НУО, ЗМІ та окремих осіб і останніми роками справив репресивний вплив на російське громадянське суспільство».

Учора «Меморіал» заявив, що для цієї справи «немає жодних юридичних підстав», наголосивши, що вони звинувачуються в тому, що вони не називали себе публічно названим іноземним агентом.

«Це політичне рішення, спрямоване на знищення товариства «Меморіал», організації, яка займається історією політичних репресій та захистом прав людини», – заявили правозахисники.

Судове засідання у справі, поданій звинуваченням, призначене на 25 листопада, повідомляється на сайті суду.