ВООЗ перерахувала препарати, що допомагають лікувати коронавірус

Ремдесівір, гидроксихлорохин, лопінавір/ритонавір і інтерферон мало впливають на лікування COVID-19 в стаціонарі з точки зору зниження смертності. Про це в Женеві повідомила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

Проміжні результати клінічного дослідження “Солідарності”, координовані ВООЗ, показують, що використання ремдезівіра, гідроксихлорохіну, лопінавіру/ритонавіру і інтерферону практично не впливає на зниження смертності після 28 днів або лікування COVID-19 в стаціонарі у госпіталізованих пацієнтів”,- сказали в ВООЗ.

У дослідженні «Солідарності», яке охопило понад 30 країн, експерти вивчили вплив лікування цими препаратами на смертність і тривалість перебування в лікарні.

Раніше американська фармацевтична компанія повідомила, що застосування її препарату ремдесівір у пацієнтів з коронавірусом скорочує період одужання до чотирьох днів. США, Японія, Республіка Корея, Індія, Ізраїль, Великобританія і Росія схвалили використання ремдесівіра для лікування коронавірусних інфекцій. Спочатку препарат був розроблений в рамках тестів для лікування гепатиту С і респіраторно-синцитіального вірусу. Він також був протестований для лікування лихоманки Ебола, але не довів свою ефективність.

ВООЗ підкреслює, що єдиними ліками, які довели свою ефективність при лікуванні COVID-19, є дексаметазон. Це стероїд, який може викликати у людини ейфорію і раптові припливи енергії. Дексаметазон, на додаток до ремдесівіру, використовувався для лікування інфікованого коронавірусом президента США Дональда Трампа, який пізніше оголосив про своє одужання.