Забруднення повітря збільшує смертність від COVID-19 на 15 відсотків

За даними міжнародної групи вчених під керівництвом дослідників з Німеччини, п’ятнадцять відсотків усіх смертей, пов’язаних з COVID-19 в усьому світі, можуть бути пов’язані з тривалим впливом забрудненого повітря.

Оцінка, опублікована в журналі Cardiovascular Research, була проведена експертами з Інституту хімії Макса Планка, Гарвардського університету та Кіпрського центру досліджень клімату і атмосфери і заснована на аналізі забруднення і даних про пандемію коронавіруса.

Автори дослідження вважають, що вплив забрудненого повітря посилює супутні захворювання, які можуть привести до фатальних наслідків для здоров’я в результаті вірусної інфекції.

«Якщо у вас вже є серцево-судинні захворювання, забруднення повітря і коронавірусна інфекція можуть створити проблеми, які можуть призвести до серцевого нападу, серцевої недостатності та інсульту»,- сказав співавтор дослідження Томас Мюнцель з Університету Йоханнеса Гутенберга в Майнці, Німеччина.

За оцінками дослідників, більше чверті смертей, пов’язаних з коронавірусів, в Азії може бути пов’язано з забрудненням повітря, в порівнянні з 19 відсотками в Європі і 17 відсотками в Північній Америці.