Влада Індії відмовилася від сільськогосподарських законів, що викликало однорічні протести

“Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді оголосив про відміну трьох спірних сільськогосподарських законів після року протестів”, – повідомляє ВВС.

З листопада 2020 року тисячі фермерів розбили табори на кордонах Делі на знак протесту проти законів, а десятки померли від спеки, холоду та коронавірусу. Вони стверджують, що закони дозволять приватним гравцям займатися сільським господарством, а це завдасть шкоди їхнім доходам.

Несподівана заява Моді в п’ятницю ознаменувала серйозний відкат, оскільки в останні місяці уряд не виявляв жодної ініціативи щодо проведення переговорів з фермерами. І він твердо наполягав на тому, що закони хороші для фермерів і що про їхнє повернення не може бути й мови.

Профспілки сільського господарства вважають цей крок великою перемогою. Але експерти кажуть, що майбутні вибори в Пенджабі та Уттар-Прадеші – з величезною фермерською базою в обох штатах – могли вплинути на це рішення.

Закони послаблять правила продажу, ціноутворення та зберігання сільськогосподарської продукції, правила, які десятиліттями захищали індійських селян від вільного ринку.

Однією з найбільших змін було те, що фермерам було дозволено продавати свою продукцію за ринковою ціною безпосередньо приватним гравцям – сільськогосподарським підприємствам, мережам супермаркетів та онлайн-продуктовим магазинам. В даний час більшість індійських фермерів продають більшу частину своїх товарів на контрольованих державою оптових ринках за мінімальними гарантованими цінами.

Зміни також дозволять приватним покупцям зберігати основні товари для майбутнього продажу, що раніше було зроблено лише уповноваженими державою агентами.