Молоді активісти протестували у Глазго проти зміни клімату

Сьогодні тисячі молодих активістів вийшли на вулиці Глазго, щоб попросити світових лідерів на конференції ООН з клімату захистити своє майбутнє від зміни клімату.

На конференції COP26 у Глазго, Шотландія, лідери громадянського суспільства домінували в обговореннях, які включали обіцянки припинити використання вугілля, скоротити викиди парникових газів та скоротити обезліснення.

Активісти незадоволені зобов’язаннями, які взяли він учасники зустрічі, т.к. багато хто з них є добровільними або мають строк у кілька десятиліть.

Учасники маршу несли плакати та прапори з посланнями, що відображають їхнє розчарування рішеннями, які шведська активістка Грета Тунберг назвала «запальними» після довгих років переговорів про глобальний клімат.

Мета COP26 у Глазго – взяти на себе достатньо зобов’язань на національному рівні для скорочення викидів парникових газів – в основному від викопного палива – так, щоб підвищення середньої глобальної температури не перевищувало 1,5 градуса за Цельсієм, що, на думку вчених, є поворотним моментом до більш екстремальних метеорологічним явищам.

З цією метою ООН хоче, щоб країни до 2030 року скоротили свої викиди вдвічі порівняно з рівнями 1990 року, а до 2050 року навіть досягли нульового рівня викидів. Це означало б, що планета не виділятиме більше газів, що зігрівають, ніж кількість, яку вона поглинає з атмосфери.

На час конференції з клімату було досягнуто домовленості про поетапну відмову від вугілля в найближчі десятиліття, хоча найбільший у світі споживач, Китай, до неї не приєднався. Багато країн також пообіцяли скоротити вирубку лісів та обмежити викиди метану.