С.В.Лавров: США використовують цю пандемію, щоб чинити тиск

У розпал пандемії коронавіруса Сполучені Штати намагаються чинити тиск на деякі країни, які проводять незалежну політику. Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

“Ми повинні визнати, що навіть в розпал пандемії наші американські колеги і їх союзники постійно намагаються розпалити конфронтацію, скористатися нинішньою ситуацією, щоб нав’язати свою точку зору, своє бачення майбутнього порядку, який вони називають «порядком, заснованим на правилах», – сказав Лавров на відкритті відеоконференції між міністрами закордонних справ Шанхайської організації співпраці.

Він підкреслив, що саме Сполучені Штати винайшли ці правила.

За його словами, посилюється тиск на країни, які прагнуть до самостійної зовнішньої політики.

У цьому контексті Лавров відкинув звинувачення Білого дому щодо Китаю і Росії під час Коронавірусние кризи. “Це безпідставні звинувачення на адресу Китайської Народної Республіки та Російської Федерації”, – заявив міністр закордонних справ.

За словами Лаврова, Сполучені Штати ігнорують заклики до припинення односторонніх санкцій, які обмежують постачання ліків, медичного обладнання та продуктів харчування, необхідних для боротьби з інфекцією. Він також сказав, що звинувачення Вашингтона проти Всесвітньої організації охорони здоров’я є необгрунтованими.

В останні тижні Білий дім посилив свою критику Пекіна, наполягаючи на тому, що Китай не повністю вчасно поінформував міжнародне співтовариство про вірус, і натякаючи на те, що саме Пекін створив Covid-19.

У той же час Сполучені Штати звинуватили ВООЗ в невмілому управлінні і приховуванні загрози, тому в середині квітня вони вирішили припинити фінансування міжнародної організації.

І Китай і ВООЗ спростували висунуті проти них звинувачення.