Польща стурбована хакерськими атаками на Грузію

Польський уряд стурбований повідомленнями про широкомасштабні кібератаки проти Грузії, які відбулися 28 жовтня 2019 року і в яких кілька країн звинуватили Росію, повідомило в четвер МЗС.

«Ми приєднуємося до заяв Грузії, США, Великобританії і ряду країн ЄС, які приписують відповідальність за цю кібератаку розвідувальним службам Російської Федерації», – йдеться в повідомленні.

Міністерство зазначило, що поділяє позицію союзників і партнерів Польщі, «що безвідповідальна і зловмисна кібер-активність Російської Федерації підриває міжнародну стабільність і суверенітет інших країн і повинна бути викрита і рішуче засуджена».

“Разом з іншими членами міжнародного співтовариства, Польща має намір просувати рамки, засновані на нормах відповідальної поведінки держави в кіберпросторі», – йдеться в повідомленні Міністерства.

“Польща залишається непохитною в підтримці суверенітету і територіальної цілісності Грузії та її євроатлантичних устремлінь. Разом з нашими партнерами з ЄС і НАТО ми готові продовжувати співпрацю з Грузією з метою підвищення нашої стійкості до кібер і гібридних загроз», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, що США і Великобританія підтримали звинувачення, які Грузія висунула проти Росії у зв’язку з великою кібератакою в жовтні минулого року, коли тисячі грузинських сайтів були заблоковані і місцеві телевізійні передачі були перервані, повідомляє Reuters.

28 жовтня державні, приватні та медійні сайти були зламані і виведені з ладу невідомими хакерами, в тому числі належать канцелярії президента Грузії і два приватних телебачення.

Міністерство закордонних справ Грузії оголосило, що тепер прийшло до висновку, що російська армія спланувала і провела кібератаку, яка зруйнувала сайти, де була показана фотографія колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі.

Атака ” була спрямована на те, щоб завдати шкоди громадянам Грузії і урядовим структурам, порушити і паралізувати функціонування різних організацій, що викликало стурбованість у широкої громадськості», – заявив офіційний представник МЗС Грузії Володимир Константініді.

Міністерство закордонних справ Росії спростувало ці звинувачення. “Росія не планувала і не планує будь-яким чином втручатися у внутрішні справи Грузії», – запевнив заступник Міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко.

Великобританія і Сполучені Штати приписують кібератаку виключно підрозділу 74455 російської військової розвідки, більш відомому як ГРУ. Очікується, що ще 12 країн виступлять з підтримуючими заявами.

Західні країни звинуватили ГРУ в організації серії руйнівних кібератак в останні роки, включаючи злом, який відключив частини української електромережі і завдав серйозного удару по компаніях у всьому світі в 2017 році.

Кремль неодноразово заперечував ці звинувачення, але влада США і Великобританії стверджують, що вважають, що присвоєння імен і ганьба хакерам допоможуть утримати Москву від подібних атак в майбутньому.