Японія вивільняє запаси нафти

Як повідомляє Bloomberg, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішида підтвердив, що країна випускатиме нафту зі своїх запасів у рамках спільних зусиль із США та іншими країнами щодо стримування зростання цін.

Країна звільнить свої резерви в такий спосіб, щоб це не суперечило закону про накопичення нафти, заявив Кишида в середу вранці. Він відмовився повідомити подробиці про обсяг випущеної нафти або часу і сказав, що міністр торгівлі Коїті Хагіуда оголосить подробиці пізніше.

Раніше Nikkei заявляв, що країна випустить близько 4,2 мільйонів барелів. Японія, один із найбільших споживачів нафти, споживає близько 3,3 мільйона барелів нафти на день.

Цей крок відбувається у той час, коли Сполучені Штати та інші великі споживачі сирої нафти борються з різким зростанням цін на нафту, оскільки Організація країн-експортерів нафти та її союзники виступили проти закликів збільшити постачання ринку. Китай, Південна Корея, Індія та Великобританія приєднаються до узгодженого спілкування. США, Індія та Японія публічно закликали ОПЕК + збільшити добовий видобуток більш ніж на її поточний план у 400 000 барелів на місяць.

«Стабільні ціни на нафту необхідні відновлення економіки, викликаної пандемією, – сказав Кишида. – Уряд працюватиме над захистом нафтовидобувних країн та розглядатиме галузеві заходи».

Згідно з керівними принципами Міжнародного енергетичного агентства, промислової групи, до якої входить Японія, кожна з 30 держав-членів зобов’язана підтримувати запаси на випадок надзвичайних ситуацій, еквівалентних принаймні 90 дням чистого імпорту. Японія утримувала понад 220 днів наприкінці вересня на основі методу оцінки МЕА, включаючи барелі, що перебувають у власності приватних компаній.

Згідно з офіційними даними, стратегічні запаси Японії на кінець вересня становили 45,45 мільйона кілолітрів, або 290 мільйонів барелів, сирої нафти та 1,43 мільйона кілолітрів нафтопродуктів у стратегічних запасах Японії. Уряд також здає в оренду складські приміщення приватним компаніям та таким країнам, як Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та Кувейт.

Адміністрація президента США Джо Байдена звернулася до інших великих економік із незвичайним проханням розглянути можливість вивільнення нафти з їхніх стратегічних запасів після того, як члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники неодноразово відхиляли її вимоги щодо прискорення зростання видобутку.

Посилаючись на джерела в уряді, газета Yomiuri писала, що Японія та Сполучені Штати будуть узгоджувати повідомлення про публікацію запасів нафти вже цього тижня.

Високі ціни починають викликати небажану інфляцію та підривають відновлення після пандемії COVID-19.

Згідно з офіційними даними, запаси нафти в Японії підтримували щоденне споживання нафти в 145 днів наприкінці вересня, що значно перевищує мінімальні 90 днів, потрібні згідно із законом.

Резерви в приватному секторі становлять 90 днів, що також перевищує мінімальну вимогу в 70 днів.