Російський суд ухвалив ліквідувати правозахисну організацію “Меморіал”

Верховний суд Росії наказав закрити найвідомішу правозахисну організацію країни за порушення закону, що вимагає реєстрації організацій як іноземних агентів, поклавши кінець року репресії проти критиків Кремля, небачених з радянських часів.

Закриття правозахисної організації «Меморіал» ознаменувало кінець року, в якому головний критик Кремля був ув’язнений, його політичний рух було заборонено, а багато його союзників були змушені втекти. Москва заявляє, що просто застосовувала закони для запобігання екстремізму та захисту країни від зовнішнього впливу.

«Це поганий сигнал, який показує, що наше суспільство та наша країна рухаються у неправильному напрямку», – сказав Ян Рачинський, голова правління «Меморіалу».

“Закриття організації підвищить небезпеку “жорстких репресій” у Росії”, – заявила сьогодні на останньому судовому засіданні один із юристів “Меморіалу” Марія Айсмонт.

“Меморіал” назвав справу політично мотивованою. Інтерфакс процитував адвоката організації, яка заявила, що вона подасть апеляцію як у Росії, так і до Європейського суду з прав людини.

Створений в епоху “гласності” радянської лібералізації визначними дисидентами, у тому числі вдовою лауреата Нобелівської премії миру Андрія Сахарова, “Меморіал” спочатку орієнтувався на документування сталінських злочинів.

Це була головна правозахисна організація Росії під час двох воєн у Чечні у 1990-х роках, і нещодавно вона виступила проти репресій, спрямованих проти критиків президента Володимира Путіна.

Влада помістила організацію до офіційного списку «іноземних агентів» у 2015 році, що призвело до багатьох обмежень на її діяльність.

Минулого місяця прокуратура звинуватила правозахисний центр «Меморіал» у Москві та його головну організацію «Меморіал Інтернешнл» у порушенні закону про іноземних агентів.

Прокуратура стверджувала, що «Меморіал Інтернешнл» порушив правила, не помітивши всі свої публікації, зокрема повідомлення в соціальних мережах, ярликом «іноземний агент». Прокуратура звинуватила московський центр у схваленні тероризму та екстремізму.

Виступаючи на останньому засіданні у справі, прокурор заявив, що «Меморіал» організував масштабні медіа-кампанії, спрямовані на дискредитацію російської влади.

Правозахисна організація заперечує серйозні порушення та називає позови політичними. Вона наполягала на тому, щоб її члени продовжили свою роботу, навіть якщо її розпустять.