Розшук нелегалів на м’ясокомбінатах в Німеччині

“Німецька поліція провела масові обшуки на предмет присутності нелегальних робітників на м’ясопереробних підприємствах в країні”,- повідомляє Deutsche Welle.

Тільки в федеральних землях Саксонія-Ангальт і Нижня Саксонія для проведення операції було мобілізовано близько 800 співробітників правоохоронних органів. Були обшуки в Берліні, Саксонії та Північному Рейні-Вестфалії.

Розслідування ведеться відносно двох компаній, які діяли незалежно один від одного, але за одними і тими ж схемами. Вони організували в’їзд до Німеччини робітників зі Східної Європи за фальшивими документами. У поліції уточнюють, що це в основному громадяни Румунії. Шахраї допомагали їм вирішувати різні питання з місцевою владою, надавали транспорт і житло. За ці послуги компаніям виплачувалася частина оплати праці робітників. Під час обшуку у підозрюваних були вилучені цінні речі на суму 1,5 мільйона євро.

Підозрювані – 10 осіб – вісім чоловіків і дві жінки у віці від 41 до 56 років. Поліція підтвердила, що серед підозрюваних і нелегалів є громадяни України.

Видання нагадує, що м’ясокомбінати стали одним з джерел поширення COVID-19. Після того, як понад 1500 робочих заразилися SARS-CoV-2 на бойні одного з найбільших м’ясопереробних підприємств, Tonis, умови праці та використання іноземних робітників в цій галузі стали предметом громадських обговорень.

10 вересня Бундестаг проголосував у першому читанні за Закон про безпеку та гігієну праці. Він передбачає, що основні види діяльності в області м’ясопереробки повинні здійснюватися без залучення робочої сили з боку.