США запропонували не визнавати Путіна президентом після травня 2024 року

Як повідомили Новини, конгресмени Стів Коен та Джо Вілсон подали до Палати представників (нижню палату Конгресу США) пропозицію не визнавати президента Росії Володимира Путіна главою держави, якщо він вирішить балотуватися на новий термін у 2024 році.

«У резолюції наголошуються порушення на виборах, які призвели Путіна до влади, і стверджується, що його подальше перебування на посаді є незаконним», – йдеться у заяві.

У документі наголошується, що прийняті у 2020 році поправки до Конституції Росії суперечать російським законам та міжнародним зобов’язанням.

«Будь-яка спроба президента Володимира Путіна залишитися при владі після закінчення його нинішнього та останнього терміну повноважень 7 травня 2024 року має призвести до невизнання з боку Сполучених Штатів», – йдеться у проекті резолюції.

Навіть у разі схвалення конгресменами документ матиме рекомендаційний характер. Представники виконавчої влади США поки що не висловлювалися щодо невизнання Путіна, і перспективи ухвалення резолюції в Палаті представників залишаються під питанням.

У червні, коли його запитали про його наступника, Путін сказав, що до його обов’язків входить «давати рекомендації тим людям, які балотуватимуться в президенти», але рішення глави держави завжди залишається за громадянами Росії. Він висловив сподівання, що настане час і він зможе «сказати, що така чи така людина, на мій погляд, гідна очолити таку прекрасну країну, як наша Батьківщина – Росія».

Після ухвалення поправок до конституції влада США висловила стурбованість, при цьому Вашингтон особливо стурбований можливістю Путіна залишитися президентом до 2036 року, заявив тоді Держдепартамент.