Данія посилює вимоги до громадянства

“Данія, в якій діє одна із найсуворіших обмежувальних імміграційних політик в Європі, оголосила сьогодні, що посилює умови для натуралізації, особливо для осіб, засуджених за злочини”, – повідомляє AFP.

Нові правила створені після угоди між урядом соціал-демократів і трьома правими опозиційними партіями.

«Придбання данського громадянства є великим проявом віри з боку данського суспільства згідно сторонам угоди. Тому вони одностайні в тому, що необхідно підняти планку для тих, хто може стати громадянином Данії», – йдеться в заяві Міністерства міграції.

Претенденти на громадянство тепер повинні будуть пред’явити чисті дані, що означає відсутність судимостей, навіть умовних вироків.

В угоді, представленому урядом прем’єр-міністра Метте Фредеріксен, також робиться сильний акцент на «датські цінності», і тести на громадянство, використовувані з 2015 року. Тепер вони будуть включати п’ять питань про ці цінності.

«Ми хочемо бути абсолютно впевнені в тому, що ті, хто отримує датське громадянство з усіма пов’язаними з ним правами, добре інтегровані в данське суспільство, а також прийняли його, включаючи датські цінності», – заявив міністр міграції Матіас Тесфайе.

Вважається, що ці «датські цінності» включають свободу слова і рівність.

За даними Статистичного управління Данії, 11 відсотків з 5,8 мільйона жителів Данії мають іноземне походження: або народжені за кордоном, або їх батьки уродженці інших країн. Причому з них 58 відсотків були громадянами країн, класифікованих, як «незахідні».

У 2020 році з приблизно 7000 чоловік, які стали датчанами, більше половини складали європейці.